fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

kofein-trudnoca

Kofein se nalazi u hrani, pićima, čokoladi i nekim lijekovima. Većina odraslih osoba kofein unosi putem kafe. Većina ginekologa i naučnika danas smatraju da je minimalan unos kofeina u trudnoći bezopasan. Međutim, o kojim količinama je zapravo riječ i koliko je malo a koliko mnogo kofeina za jednu trudnicu?

March of Dime, američka neprofitna organizacija za istraživanje, preporučuje trudnicama ili budućim majkama da ne konzumiraju više od 200 miligrama kofeina dnevno što otprilike odgovara jednoj velikoj šoljici kafe (3,5 dcl).

Kako kofein utiče na tijelo?

Kofein vas drži budnim, lagano povećava krvni pritisak i puls. Neki ljudi su osjetljiviji na kofein od drugih a tokom trudnoće, tijelo žene može biti posebno osjetljivo jer tijelu treba više da izbaci kofein iz organizma nego prije.

Da li kofein utiče na bebu?

Da. Tokom trudnoće, kofein prolazi kroz posteljicu i dolazi do vaše bebe. Može uzrokovati smanjen protok krvi prema posteljici što može uzrokovati probleme za bebicu. Neka istraživanja pokazuju da pretjeran unos kofeina uzrokuje pobačaje.

Koja hrana i pića sadrže kofein?

- Kafa i pića koja sadrže kafu poput jogurta i sladoleda

- Čaj

- Gazirana pića

- Čokolada i čokoladni proizvodi (topla čokolada, čokoladni sirup)  

Detaljna i precizna istraživanja o ovom pitanju još uvijek nisu provedena ali je trudnicama najsigurnije da ograniče svoj unos kofeina na 200 mg svaki dan.


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos