fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

cinjenice

Tokom devet mjeseci, u vašem stomaku se dešavaju nevjerovatne stvari! U vama raste jedan novi život a sama ta činjenica je čudesna. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje trudnoću čine još nevjerovatnijom i čudesnijom! 

1. Vaša maternica naraste do 500 puta

Žensko tijelo je zaista nevjerovatno. Da li ste znali da se maternica poveća do 500 puta tokom trudnoće? Nakon poroda, postepeno se vraća u svoju prvobitnu veličinu i težinu.

2. Bebine ćelije ostaju u vašem organizmu

Tokom trudnoće, ćelije bebe dolaze u mamin organizam a nakon rođenja bebe, one zauvijek ostaju u njenom organizmu.

3. Vaše srce raste!

Vaše srce se zaista poveća tokom trudnoće. Više radi i kuca brže zbog povećanog volumena krvi u vašem tijelu. Volumen krvi se poveća za 40 do 50 posto.

4. Kosti postaju mekše

Kako bi se pripremilo za porod, vaše tijelo luči hormon relaksin koji omekšava vaše ligamente i vašu maternicu koja postaje rastezljivija. Na ovaj način, bebi je olakšan prolazak kroz vašu karlicu tokom poroda.

5. Kosa postaje bujnija

Mnogi vam mogu reći da imate ljepšu i bujniju kosu tokom trudnoće a to je zapravo i istina. Veći nivoi hormona estrogena sprječavaju uobičajeno opadanje kose a trudnički vitamini također doprinose njenom sjaju.


6. Stopala vam mogu narasti

Hormon relaksin ne samo da opušta ligamente karlice već i vaših stopala. Uz vašu povećanu tjelesnu težinu, rezultat jeste rast vašeg stopala u širinu i dužinu. Većini trudnica se veličina stopala vrati nakon poroda a nekim stopalo ostane povećano za jedan broj.

7. Vaše čulo mirisa se izoštrava

Zbog visokih nivoa hormona estrogena i humanog korionskog gonadotropina (HCG), hormona kojeg posteljica proizvodi, vaše čulo mirisa postaje veoma osjetljivo. Zbog toga vam određeni mirisi mogu zasmetati, pogotovo hrane.

8. Budi se želja za određenom hranom

Mnoge trudnice postanu željne samo određene vrste hrane kao i čudnih kombinacija - fenomen koji do danas nije naučno objašnjen! Novije studije pokazuju da želja za određenom hranom može značiti da vašoj bebi nedostaju određeni nutrijenti.

9. Beba prvo dobiva vitamine i nutrijente

Sve nutrijente i vitamine iz vaše hrane prvo dobiva beba preko placente a zatim se prenose na vas. Čak i da preskočite obrok, vaša beba će dobiti nutrijente iz vašeg organizma ali to znači da vi morate dovoljno i zdravo jesti!

10. Vaš partner osjeća simptome trudnoće

Couvade sindrom ili "muška" trudnoća predstavlja pojavu kada vaš partner "suosjeća" sa vašim trudničkim simptomima od početka do kraja trudnoće. Ovakvi slučajevi su zabilježeni širom svijeta gdje su muškarci pokazivali znakove jutarnje mučnine, blagog povećanja tjelesne težine, bolova u leđima i želja za konzumiranjem određene hrane.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos