fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebe-sluh

Istraživanja finskih naučnika Univerziteta Helsinki su pokazala da bebe počinju učiti jezik već u maternici a posebno su osjetljive na riječi koje roditelji stalno ponavljaju a mogu prepoznati i razliku u izgovoru.

Istraživanje je obuhvatilo 33 trudnice od 29. sedmice trudnoće do poroda. Naučnici su nerođenim bebama puštali riječ "tatata" stotinama puta a nakon rođenja, testirali su reakciju upravo tih beba na istu riječ, snimajući njihov mozak u tom trenutku.

Zanimljivo, bebe koje su tu riječ već slušale, veoma su je lako prepoznale kao i najmanju promjenu u izgovoru te riječi za razliku od beba koje su je čule po prvi put.

- Ovo je izvrsna prilika za roditelje. Bebe uče i slušaju i tokom trudnoće pa se roditeljima preporučuje da im redovito pričaju - istaknula je voditeljica istraživanja, profesorica Minna Huotilainen. Ona ističe da se ovakvo učenje jezika događa u kasnijim fazama trudnoće iako bebe počinju čuti zvukove od 5. mjeseca.

Ovo istraživanje je otkrilo nevjerovatan kapacitet mozga bebe imaju već u maternici koji im omogućava da usvajaju jezik i prije rođenja. Zato roditelji, pazite šta pričate svojim nerođenim bebama jer one sve pamte i osjećaju!


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos