fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

pokreti

Jedan od najljepših doživljaja u trudnoći jeste osjećaj bebinih pokreta u vama. Nakon saznanja da ste trudni, sigurno iščekujete taj prvi udarac ili leptiriće u stomaku. Neke trudnice ih osjete prije a neke kasnije.

Kada se osjete prvi bebini pokreti?

Većina trudnica osjeti prve bebine pokrete u drugom tromjesečju trudnoće, odnosno od 16. do 20. sedmice. Ukoliko se radi o prvoj trudnoći, možda će vam trebati malo više vremena da budete svjesni bebinih pokreta jer to još uvijek nisu pravi udarci već blagi vibrirajući ili leptirasti pokreti. Ukoliko vam je ovo druga trudnoća, moći ćete osjetiti bebine pokrete i ranije, jer vam je to već poznat osjećaj.

Šta to beba radi u stomaku?

- Od 7. sedmice trudnoće, beba je već živahna i počinje se kretati.

- Oko 9. sedmice, beba može štucati, pomjerati noge ili ruke, sisati i gutati.

- Već sa 10. sedmica, beba može pomjerati glavu, rukicama dodirnuti lice, otvoriti usta i protegnuti se.  

- Nakon 11. sedmice, beba može zijevati.

- Sa 14. sedmica, beba može otvarati i zatvarati oči.

Sa napredovanjem trudnoće, bebini pokreti će postajati sve jači i intenzivniji i jasno ćete ih moći osjetiti. U trećem tromjesečju ćete se već naviknuti na bebino protezanje nogicama ili rukicama.

Naravno, bebe se ne kreću poput nas već imaju određeni period mirovanja. Stoga nije neobično da pred kraj trudnoće nećete stalno osjećati bebine pokrete jer se tada može odmarati čak i 45 minuta a beba ima sve manje prostora za kretanje.

Ukoliko osjetite bilo kakve promjene u bebinim pokretima pred kraj trudnoće ili imate bilo kakvih nedoumica, uvijek se konsultujte sa ginekologom koji vam vodi trudnoću. Ponekad je dovoljno prošetati, popiti neki sokić a ponekad će joj goditi i malo muzike kako bi se razbudila!prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos