fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

veza-beba

Volite pričati sa svojom bebom u stomaku? Odlično! To je samo jedan od načina kako možete ostvariti blisku emotivnu vezu sa svojom bebom iako je stomaku. Na taj način ostvarujete jedno lijepo i mirno iskustvo trudnoće i pripremate bebu za upoznavanje sa svojom mamom.

Autorica knjige "The Greatest Pregnancy Ever", Laurel Wilson, navodi da je sve više dokaza kako majčino zdravlje (uključujući njeno psihičko zdravlje) utiče na bebu koja raste u stomaku.

- Nekoliko studija je pokazalo da stres i depresija u trudnoći može negativno uticati na razvoj bebe. Prema tome, kada se majka osjeća sretnom i opuštenom, to također pozitivno utiče na bebu - navodi Laurel.

Donosimo vam 5 načina na koje možete ojačati svoju prenatalnu vezu sa bebom:

1. Razgovarajte sa bebom

Odvojite vrijeme da pošaljete pozitivne misli svom dječaku ili djevojčici. Spoznaja da doprinosite zdravlju i razvoju bebe će vas smiriti i osloboditi stresa i negativnih misli.

2. Često odmarajte

Možda vam zvučni čudno da vaš san može ojačati vašu vezu sa bebom ali kratki odmori vam uveliko smanjuju stres koji najviše pogađa vas i bebu.

3. Družite se sa drugim trudnicama 

Upoznajte druge trudnice u vašoj okolini kako biste zajedno razmijenili iskustva šta znači biti trudnica, kako je to istovremeno prelijep osjećaj ali ima svoje izazove. Osjećaj podrške i pozitivan stav drugih će vam pomoći da se još ljepše osjećate tokom trudnoće i da lakše prihvatite promjene koje slijede.

4. Pjevušite bebi

Pjesma ne samo da vas opušta već i vašu bebu koja već od 18. sedmice ima razvijen sluh i može slušati vaš glas i na taj način vas prepoznaje.

5. Budite kreativni

Pohađajte vježbe za trudnice, bavite se slikarstvom ili naučite nove tehnike kuhanja. Sve ono što vas može obogatiti zadovoljstvom i ispuniti vaše vrijeme vas također može pripremiti za majčinstvo i pomoći vam da budete što bolja mama :)


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos