fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

strije

Jedna od čestih pojava u trudnoći jesu strije koje se pojavljuju kod 90% trudnica sa malim brojem sretnica koje ih nemaju! Iako ih je gotovo nemoguće spriječiti zbog različitih faktora (genetika, hormonalne promjene), postoji nekoliko načina na koje možete uticati na njihov nastanak.

Vježbajte

Vježbom tokom trudnoće pospješujete dobru cirkulaciju krvi kako bi kožu učinili gipkom i elastičnijom.

Unosite dosta tekućine

Unos vode je osnova za hidrataciju cjelokupnog organizma, tokom trudnoće ali i nakon poroda. Ako unosite dovoljno vode, dajete više elastičnosti svojoj koži koja može smanjiti broj strija koje će se pojaviti kako stomak raste.

Hranite svoju kožu

Poznato je da vitamini E, C i Cink pomažu u očuvanju zdrave kože i izgradnji kolagena koji održava sve slojeve kože zajedno. Konzumirajte citruse, narandže, sjemenke i koštunjavo voće kako biste omogućili proizvodnju kolagena.

Smanjite stres

Nova istraživanja pokazuju da koža reaguje na stanje u kojem se nalazimo. Što ste vi smireniji, i koža će isto reagovati i možete očekivati manju pojavu strija.

Češće masirajte svoj trudnički stomak

Masirajte svoj stomak sa puterom od kokosa ili shea puterom tri do četiri puta dnevno kako biste smanjili broj strija. Ključ za uspjeh jeste dobra masaža a ne samo kratko nanošenje kreme.

Napravite piling tijela od mljevenih zobenim pahuljica

Pozitivan učinak zobenog brašna i zobenih pahuljica na kožu je već poznat a ukoliko uradite piling sa navedenim, možete očistiti kožu od mrtvih stanica.

Postepeno dobivajte na kilaži

Što brže dobivate na kilaži tokom trudnoće, brže se razvlači vaša koža. To će povećati šanse za nastanak strija jer prebrzo dobivanje na kilaži predstavlja svojevrstan stres i za samu kožu koja reaguje nastankom strija.


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019