fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

13-sedmicaSmanjuju se i lagano prestaju tipične tegobe rane trudnoće, posebice jutarnja mučnina, povraćanje kao i razdražljivost ili tjeskoba koje se javljaju u nekih trudnica. Dovršetkom razdoblja embriogeneze, u kojem rizik od nastupanja spontanog pobačaja iznosi oko 15%, kao i preuzimanjem mnogobrojnihi funkcija žutog tijela od strane posteljice stabilizira se dotok hormona trudnoće i ujedno pada rizik od spontanog prekida trudnoće na nekih 10% što ostaje konstatno do kraja 28. tjedna. 

Napreduje sazrijevanje funkcija posteljice koja doprema hranjive sastojke kao i kisik, te transportira razgradne tvari ploda u majčin krvotok. U ovo vrijeme posteljica preuzima u potpunosti hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je od presudnog značaja za održavanje trudnoće. Posteljica je obično okruglastog oblika i u vrijeme termina poroda će težiti oko 500 g. Ima dvije površine: jednu hrapavu s koje polaze korionske resice i usađuju se duboko u sluznicu maternice i drugu stranu koja je glatka i prekrivena tankom opnom. Ova opna se nastavlja i širi od posteljice oblažući cijelu unutrašnjost maternice stvarajući šupljinu ispunjenu tekućinom u kojoj se nalazi fetus. Opna se zapravo sastoji od dva lista, amniona i koriona, koji su slijepljeni. S glatke strane posteljice polaze krvne žile koje tvore jednu pupčanu arteriju i dvije pupčane vene koje izgrađuju pupkovinu i preko kojih je fetus u vezi s posteljicom i majkom. 

Nastavlja se i oblikovanje lica, osobito nosa i obraza, a očni kapci se spajaju i ostati će zatvoreni gotovo četiri mjeseca. Sada se jasno razlikuje koštano tkivo koje je već na svome mjestu, te se uočavaju točke okoštavanja za kosti glave, u udovima, kao i rebrima. Rast ručica omogućuje njihovo pomicanje i stavljanje palca u usta. Vaša beba sada već može gutati manje količine plodne vode i od nje stvarati mokraću. 

Vaša beba je dugačka 6.5 - 7.8 cm, a teška 15 - 30 g.

Izvor: Poliklinika Harni (www.poliklinika-harni.hr)prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos