fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

oralno-zdravlje-trudnoca

Već dugo vlada stav da svaka trudnoćom nosi sa sobom propadanje i gubitak zuba. Trudnoća je fiziološko stanje žene, i prati ga niz promjena, a neke od njih uključuju i oralno zdravlje. Osnovni razlog su hormonalne promjene, posebno porast estrogena i progesterona, koji znatno mogu uvećati normalnu reakciju gingive na prisustvo zubnih naslaga.

Opasnost od gingivitisa u trudnoći

Prisustvo plaka na zubima može uzrokovati gingivitis, upalno oboljenje gingive koje se karakteriše uvećanom, otečenom i izrazito crvenom gingivom koja često krvari, posebno tokom četkanja. Ovo stanje kod trudnica može posebno biti izraženo, i poznato je kao gingivitis gravidarum, odnosno gingivitis trudnica.

Ove promjene se mogu prevenirati redovnim i pravilnim četkanjem zuba. Preporučuje se i svakodnevna upotreba zubnog konca.

Međutim, samo četkanje često povećava jutarnje mučnine kod trudnica. To nije razlog da preskočite četkanje zuba, nekada je dovoljna promjena četkice za zube (one sa manjim glavicama), sporije četkanje ili promjena paste za zube, a preporučuje se i upotreba vodica za ispiranje sa mentolom, koji inače može smanjiti osječaj mučnine.

Ukoliko je trudnoća praćena sa povraćanjem, uvijek bi trebalo ispravi usta vodom, ali ne i četkati odmah nakon povraćanja, kako kiseli sadržaj želudca ne bi izazvao dodatna oštećenja zubne cakline.

zdrava-trudnoca

Poboljšajte ishranu u trudnoći

Preporučuje se i ishrana bogata vitaminima C i B12 koji su korisni za zdravlje gingive sluznica usne šupljine. Potrebno je povećati unos kalcijuma u organizam, a najbolji izvori su mlijeko i mliječni proizvodi. 

Ukoliko planirate trudnoću ili sumnjate da ste trudni, posjetite stomatologa što ranije. Vaš stomatolog će procjentiti vaše oralno zdravlje i planirati terapiju ukoliko je potrebna, naravno uzimajući u obzir samu trudnoću.

U drugom tromjesečju trudnoće preporučuje se i čišćenje kamenca i mekih naslaga zbog promjena koje se mogu razviti pod uticajem hormona progesterona.

Ne zaboravite na važnost oralne higijene!

O važnosti održavanja oralne higijene i zdrave gingive i zuba tokom trudnoće govore i studije koje su povezale prijevremeni porođaj i rađanje djece male porođajne težine sa gingivitisom majke tokom trudnoće.

Naime prema ovim studijama, usljed upale gingive, bakterije putem krvih sudova mogu doći do maternice, i izazvati pojačano lučenje prostoglandina za koje se sumnja da su razlog prijevremenih kontrakcija i porođaja.

Za portal svezabebe.ba piše,
dr. Zerina Hadžić, doktor stomatologije



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos