fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

stvari-trudnoca

Trudnoća je jedno posebno ali i osjetljivo razdoblje za svaku ženu tako da treba obratiti pažnju na ono šta govorimo trudnicama. Besmislena pitanja ili pretpostavke koje zaista nisu primjerene mogu trudnicu uvrijediti ili ražalostiti ako se njena očekivanja ne poklapaju sa onim ko postavlja takva pitanja.

Donosimo vam pet stvari koje zaista ne biste trebali reći trudnicama, iako ste možda veoma znatiželjni da vidite njihovo mišljenje.

1. Baš ti je veliki stomak. Jesi li sigurna da ne nosiš dvojke?

Komentiranje veličine trudničkog stomaka zaista nije primjereno. Trudnice dovoljno prolaze kroz hormonalne promjene, dobivaju na težini i ovakav komentar je suvišan!

2. Sigurno ćeš dojiti bebu. Nemoj ni pomišljati na davanje formule!

Način na koji će buduća mama hraniti svoju bebu je zaista privatna stvar. Iako želimo promovisati dojenje, zaista ne bismo trebali komentarisati ili postavljati ovakva pitanja osim ako trudnica to sama ne spomene jer možemo ostaviti pogrešan dojam.

3. Mislim da ne bi trebala toliko jesti/piti te hrane/pića

Svaka trudnica bi sama trebala odlučiti šta želi piti i jesti u dogovoru sa svojim ginekologom. Ona sigurno zna šta je najbolje za nju i njenu bebu a naši komentari je samo mogu uvrijediti.

stres-trudnoca

4. Dobro se naspavaj i nauživaj dok se ne porodiš!

Ova izjava može samo trudnicu ražalostiti i navesti je da pomisli da se više nikad u životu neće naspavati - samo zato jer je dobila bebu. Istina jeste da se život za ženu u potpunosti promijeni ali kada bebica malo poraste, roditelji mogu imati normalan život i san. Dolazak bebe u život je jedna od najljepših stvari koje se mogu desiti a manjak sna ne može uništiti sve te lijepe trenutke sa bebicom.

5. Zar se još nisi porodila?

Jednoj trudnici uopšte nije drago čuti ovakvo pitanje s obzirom da se i sama bori sa svim trudničkim i hormonalnim promjenama. Pogotovo ukoliko je termin poroda prošao, ovo pitanje ne biste smjeli postavljati. Trudnici je dovoljno što i sama zna da se trudnoća primiče kraju i ne treba joj dodatni podsjetnik od vas.



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos