fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

raspolozenje-trudnoca

U jednom trenutku ste najsretnija trudnica na svijetu a ubrzo nakon toga se počnete pitati da li ćete vi sve to moći izdržati, kako ćete se brinuti za bebu i osjećate se potpuno nespremnom. Zvuči poznato? Ako ste trudnica ili ste već sretna majka, sigurno znate sve o naglim promjenama raspoloženja koje su jedan od uobičajenih simptoma trudnoće.

Promjene raspoloženja se pojavljuju već na samom početku trudnoće i traju do kraja prvog tromjesečja. Ulaskom u drugo tromjesečje, većina trudnica se osjeća poletno i sretno dok se pred kraj trudnoće ove nagle promjene opet pojavljuju.

Kod nekih parova čak i budući otac prolazi kroz ove nagle promjene raspoloženja, suosjećajući se sa budućom mamom.

Šta uzrokuje ove nagle promjene raspoloženja?

Glavni krivac ovih promjena su naravno hormoni. Hormonalne promjene utiču na neurotransmitere u vašem mozgu koji predstavljaju hemijske supstance koje utječu na vaše raspoloženje.

Promjene raspoloženja se također pojavljuju usljed malaksalosti, emotivnog i fizičkog stresa, metabolizma.


Kako se lakše nositi sa ovim promjenama?

Ono što je najvažnije zapamtiti jeste da su nagle promjene raspoloženja normalan i sastavni dio trudnoće. Naravno, ukoliko ove promjene potraju i razviju se u blaži oblik depresije, onda se to ne smatra uobičajenim simptomima trudnoće i potrebno je zatražiti stručnu pomoć. Svaka duža zabrinutost ili nervoza negativno utiče na vaše zdravlje ali i na vašu bebu.

Kada prolazite kroz ove normalne promjene raspoloženja, razgovarajte sa vašim partnerom kako biste uvijek imali otvorenu i zdravu komunikaciju. Na taj način budući otac može imati više razumijevanja prema vama i pokazati podršku.

Pokušajte se oraspoložiti, provedite vrijeme zajedno što više možete, uživajte u onome što volite!

Razgovarajte sa bliskim osobama, članovima vaše porodice, provodite kvalitetno vrijeme s njima i budite otvoreni. Važno je da svi oko vas znaju da su nagle promjene raspoloženja normalna i prolazna pojava a svaki vid podrške vam je potreban!

Iako ste možda umorni, pokušajte se baviti laganom fizičkom aktivnošću kojom se stimulišu hormoni sreće i uživajte u trudnoći iako vam se to ponekad čini nemoguće. Radite ono što vas čini sretnom i bićete sretni i vi i vaša beba!



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos