fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

infekcije-trudnoca

Ne bez razloga, trudnoća se u narodu naziva drugo stanje. To je period u kojem su majka i njeno čedo ovisni jedno o drugom. Zdrava, zadovoljna i sretna majka, omogućuje pravilan razvoj svom djetetu prije njegovog rođenja. Međutim, u toku trudnoće, žene postaju veoma osjetljive na brojne infekcije, od kojih neke mogu da poprime vrlo težak klinički tok, a u najtežim slučajevima i fatalan ishod po majku i/ili po dijete koje nosi.

Infekcija se može prenijeti sa majke na dijete preko posteljice, u toku trudnoće, to jeste inrauterino. Do infekcije često dolazi za vrijeme poroda, dok novorođenče prolazi kroz porođajni kanal, koji je inficiran ili koloniziran patogenim bakterijama. Konačno, novorođenče se može zaraziti i nakon rođenja, direktnim kontaktom sa svojom okolinom i osobama koje se brinu o njemu: majkom, medicinskim osobljem, drugim članovima porodice, posjetiteljima, itd..

Intrauterine infekcije (infekcije fetusa prije rođenja) 

Fetus i novorođenče su zbog nezrelosti imunog sistema izuzetno osjetljivi na neke virusne, bakterijske i parazitarne infekcije. Kongenitalne infekcije, to jeste infekcije in utero, mogu proći bez posljedica po plod, ali češće izazivaju teška oštećenja: fetalnu smrt, abortus, fizičku i/ili mentalnu retardacija, kongenitalne bolesti, koje mogu biti rane (odmah uočljive) i kasne (sporo se razvijaju i dovode npr. do razvoja juvenilnog dijabetesa i sličnih bolesti). Od mikroorganizama koji uzrokuju in utero infekciju najznačajniji i najzastupljeniji su: Hepatitis B virus, Varicella-zoster, Rubella virus, Cytomegalovirus, Epstein-Barr virus, Humani herpes simplex virus tip 1 i 2, HIV, Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii i Treponema pallidum.

Infekcije novorođenčeta u toku poroda 

Tokom prolaska kroz porođajni kanal, novorođenče može biti inficirano sa virusima koji se prenose krvlju (HIV, HBV, HCV). Ove infekcije imaju vrlo težak klinički tok. Novorođenče može dobiti herpes simpleks virusnu infekciju, koja se može manifestovati kao lokalizovana infekcija kože, oka i usta, infekcija mozga i kao teška generalizovana infekcija sa oštećenjem više organa i mozga. Ove infekcije imaju vrlo visoku smrtnost. Od virusnih infekcija značajna je i infekcija sa HPV, koja može kod novorođenčeta uzrokovati laringealne papilome.

Najčešći uzročnik neonatalnih meningitisa je Streptocccus grupe B, kojm se novorođenče zarazi u toku prolaska kroz rodnicu. Ako je grlić maternice inficiran sa Chlamidia trachomatis serogrupe D-K, postoji velika opasnost da će novorođenće dobiti pneumoniju ili upalu očiju. Takođe, Neisseria gonorrhoeae može izazvati infekciju očiju novorođenčeta.

zgaravica

Infekcije nakon poroda 

U maternici, dijete se nalazi u sterilnim uslovima i ne nosi nikakve mikroorganizme. U krvi djeteta nalaze se antitijela za mikroorganizme, na koje je majka imuna. To je izuzetno važno jer dječiji imuni sistem nije još uvijek zreo, a odmah nakon dolaska na ovaj svijet, ono se suočava sa brojnim mikroorganizmima. Mikroorganizmi odmah počnu da naseljavaju njegova crijeva, sluzokože i kožu. Ovi mikroorganizmi će biti njegovi neizbježni saputnici u toku cijelog života i vrlo važni partneri u održavanju zdravlja, ali i u nastanku bolesti. Međutim, dijete treba zaštititi od prevelikog pritiska mikroorganizama, a posebno patogenih. 

Najčešća infekcija novorođenčeta nakon rođenja je sa Staphylococcus aureus (osjetljivim na meticilin MSSA ili rezistentnim MRSA). U oba slučaja mogu nastati gnojne promjene na koži djeteta, sindrom opečene kože i generalizirane infekcije. Novorođenče je osjetljivo i na druge patogene mikroorganizme, koji uzrokuju crijevne infekcije, infekcije dišnog sistema, tuberkulozu itd.

Prevencija i zaštita 

Svaki roditelj želi da zaštiti svoje dijete i da mu učini život lijepim i sretnim. U svemu tome zdravlje djeteta se nameće kao najvažniji cilj. O zdravlju djeteta treba misliti u pripremi majke za trudnoću, u toku trudnoće i poroda i nakon rođenja. 

Žena treba da bude spremna psihički i fizički da iznese trudnoću. Žena treba da bude zdrava i po mogućnosti vakcinisana protiv bolesti koje ugrožavaju plod i novorođenče (rubeola, hepatitis B itd.). Ako boluje od bolesti koje izazivaju kongenitalne malformacije (toksoplazma, listerioza itd.) prije začeća treba da se izliječi. Laboratorijskim pretragama, može se utvrditi da li ima neku od bolesti koje dovode do abortusa i bolesti djeteta. Najčešće se radi skup analiza koje se skraćeno nazivaju THORCH (toksoplazma, rubeola, citomegalo virus i herpes virus). 

Trudnica treba da izbjegava kontakte sa osobama koje boluju od akutnih bolesti, ali i skupove u zatvorenim prostorijama, gdje se lako šire kapljične infekcije. Vrlo je važna ishrana u ovom periodu, koja između ostalog ne bi trebala uključivati slabo pečeno i sirovo meso (zbog mogućnosti prenosa nekih infekcija). Trudnice treba da izbjegavaju kontakt sa divljim životinjama i lutalicama. U slučaju da u toku trudnoće dođe do infekcije, neophodan je mikrobiološki pregled i identifikacija uzročnika bolesti, a u slučaju bakterijskih infekcija ispitivanje osjetljivosti na lijekove. Trudnice ne smiju uzimati sve vrste antibiotika. To mora biti uz konsultaciju liječnika, a na osnovu mikrobiološkog nalaza. 

Prije poroda, preporučuje se pregled vaginalnog brisa, kako bi se na vrijeme dijagnostikovala kolonizacija ili infekcija rodnice patogenim bakterijama, te poduzela odgovarajuća terapija i spriječila infekcija novorođenčeta. Kada postoji mogućnost, prije odlaska u bolnicu i prije poroda treba uraditi pregled na kliconoštvo MRSA. Za pregled se uzima bris nosa, guše, pazuha i područja oko anusa. Ako se utvrdi kliconoštvo, do poroda treba uraditi dekolonizaciju majke. 

U bolnicama i porodilištima se radi redovni pregled svih uposlenika na kliconoštvo, kako bi se zaštitile porodilje i novorođenčad. Članovi porodice, koji dočekuju bebu kod kuće, treba da budu odgovorni i da provjere svoje zdravstveno stanje, prije nego što stigne najmlađi član!

Za portal svezabebe.ba piše,
acc. prof. dr. Mirsada Hukić

Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje NALAZ



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos