fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Često čujemo da neko ne voli zimu. Te osobe se samo ne znaju prilagoditi promjenama u prirodi, ne znaju živjeti u skladu sa prirodom. Kako sve to prevazići i okrenuti u svoju korist, kako hladne mračne dane smatrati periodom regeneracije?

Magična formula ne postoji ali trebali bi se pridržavati nekih zlatnih pravila:

- stalno, svakodnevno njegovati lice i tijelo

- treba brinuti o zdravlju

- spavati 8 sati

- svakodnevno vježbati

- jesti razumno u skladu sa sezonskim ciklusima

- piti 2 litra negazirane tečnosti

- što više na svježem zraku i dnevnoj svjetlosti

- štititi kožu od negativnih spoljnih uticaja

- budite optimisti i družite se sa pozitivnim ljudima

Njega kože lica je obavezna!

U zimskom periodu njezi kože lica treba posvetiti naročitu pažnju. Suha koža u zimskom periodu postaje još više suha, na njenoj se površini javljaju lišajevi, peruta se, zateže i čak dolazi do pojave prijevremenih bora.

Osobama koje imaju masnu kožu zima je težak period za njeno održavanje. Zrak je u zimskom period mnogo više nečist i nije lako zaštititi kožu koja je zbog prekomjernog lučenja lojnih žlijezda uvijek sjajna i mnogo prljavija nego ljeti. Najkraće rečeno, suha koža je u zimskom periodu još više suha, masna je još više masna, a svi tipovi kože se mnogo intenzivinije prljaju.

Zbog toga u ovom periodu više nego u bilo koje drugo vrijeme vaša koža zahtjeva profesionalne tretmane u kozmetičkom salonu. Prije svega tu su tretmani čišćenja lica, mikrodermoabrazije, koji će skinuti nečistoću, smanjiti fleke i ožiljke ili osvježavajući, vitaminski, te različiti anti age tretmani koji su hit u kozmetičkom salonu “Vedrana”.

Tu su i mnogobrojni tretmani tijela: anticelulitni tretmani, detoks tretmani i termoaromoterapija. Svi ovi tretmani pogodni su da uljepšaju tmurne zimske dane i poprave raspoloženje. Ako smatrate da ove tretmane možete uraditi u kućnim uslovima evo par savjeta kako da to uradite.

 

Obratiti pažnju na čišćenje kože

Svakodnevno čišćenje svih tipova kože mora biti temeljitije. Koža se zimi mnogo intenzivnije prlja jer više boravimo u zatvorenim prostorijama koje se zagrijavaju. U vazduhu ima više čestica prljavštine i čađi. U zimskom periodu, za njegu kože, prema tipu kože, treba odabrati pogodno mlijeko, emulziju ili tečni sapun za detaljno čišćenje lica.

Uz sredstva za čišćenje obavezno treba koristiti losione kojima se dodatno odstranjuje nečistoća te stvara zaštititni i vlažni sloj. Pošto koža u ovom periodu postaje dehidrirana korisno je nakon umivanja pustiti da se koža sama osuši. Za vlaženje kože mogu se koristiti čajevi, mineralna voda ili voda obogaćena kiseonikom.

Za dan se preporučuju vlažne kreme na koje se obavezno nanosi zaštitini sloj pudera u prahu. Ukoliko ne koristite puder, a imate osjetljivu kožu, dobro bi bilo da je zaštitite tankim slojem hranljive kreme koju nanosite na postojeću dnevnu kremu. Uveče bi dehidriranu kožu, nakon čišćenja, trebalo više puta navlažiti hidratantnom kremom, a ukoliko je potrebno, nanijeti tanki sloj hranljive kreme.


Dobrobiti pilinga i maski

Tokom zime, usljed ishrane koja sadrži manje svježeg voća i povrća, koža lica može djelovati suho, uvelo i sivo. Zbog toga bi barem jedanput sedmično trebalo svakodnevnu njegu dopuniti dobrim pilingom i maskama. Maske osvježavaju kožu lica, podstiču bolju cirkulaciju, neke od njih skupljaju pore, uspostavljaju ravnotežu vlažnosti ili smiruju iritiranu kožu.

Njega kože oko očiju i usana

U zimskom periodu posebno brižno treba njegovati kožu oko očiju. Ona je tanka i osjetljiva te ima malo lojnih žlijezda. Puno osoba je alergično na hladnoću koja se manifestira suzenjem očiju i žmirkanjem. Zbog alergije treba koristiti kreme kako bi se oči zaštitile. Kreme treba nanositi ujutro prije šminkanja i navečer poslije skidanja šminke.

Dnevna krema oko očiju je kremasti gel koji koža oko očiju brzo upija tako da se oči odmah mogu šminkati. Noćna krema oko očiju je regenerativna.  Izuzetnu pažnju u ovom periodu treba posvetiti njezi usana. Malo je osoba kojima je dovoljan ruž za usne uobičajenog kvaliteta. Veoma suhim usnama pomoći će ulje od kamilice koje možete napraviti i sami.

Za portal svezabebe.ba piše,

Vedrana Dupanović, Kozmetičarka