fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

soda-ciscenje

Zaboravite na hemiju! Očistite kuću sodom bikarbonom...U kuhinji za brisanje svih površina koristite osnovnu mješavinu ¼ šolje sode bikarbone rastvorene u 1l tople vode

- Da biste uklonili mirise iz ostave ili frižidera ostavite sodu bikarbonu u otvorenoj kutiji na polici. Odlično skuplja mirise a neutrališe ih i u ormanu, fijokama i sl. 

- Dajte sjaj vašoj česmi u kuhinji tako što ćete je izribati pastom od sode bikarbone: 3 dijela sode bikarbone i 1 dio vode. Tom pastom možete izribati i escajg ili bilo koji predmet od metala kome želite da povratite sjaj. 

- Kante za smeće perite klasičnim rastvorom sode bikarbone i vode, a u čiste i suve kante pospite malo sode koja će skupljati neprijatne mirise. 

- Da bi uklonili prljavštinu i pesticide sa voća i povrća operite ga u punom sudoperu ili posudi mlake vode sa ¼ šolje sode bikarbone, a zatim isperite. 

- Da bi oribali tamne mrlje na šerpama i loncima koristite sodu bikarbonu, toplu vodu i tečnost za suđe. Potopite suđe u taj rastvor na 15 minuta, oribajte ih i isperite. 

- Bijeli veš možete osvežiti dodavanjem 1 šoljice sode bikarbone u mašinu za pranje veša. 

- Uklonite fleke sa odjeće rastvorom od 6 kašika sode bikarbone i pola šolje vode. Nanesete na mrlju, istrljate i isperete. Ukoliko su mrlje “teže”, ostavite rastvor da odstoji sat vremena pa isrtljajte i isperite.

Obratite pažnju na postojanost boje pa prvo provjerite na nekom manje vidljivom mestu. Za sve površine u kupatilu koristite osnovnu mješavinu, a upornije mrlje pokvasite, pospite sodom i ostavite malo da odstoje pre ribanja. 

- Osvježite vaše češljeve i četke tako što ćete ih jednom mjesečno potopiti u rastvor tople vode i 1 kašiku sode bikarbone.

Izvor: prva.rs
srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019