Šta se sve skriva u sladoledu?
Dolaskom toplijih dana, škrinje sa sladoledima privlače nas poput magneta. Često ni ne razmišljamo o tome što zapravo konvencionalni sladoled sadrži već se prepuštamo užitku. Želite li i dalje biti u ugodnoj zoni neznanja, nemojte dalje čitati tekst. Konvencionalno mlijeko zasićeno aditivima i bijeli šećer najmanji su problem u priči o konvencionalnom sladoledu.
Sintetske boje i zaslađivači
Sastavni dio vaših ljetnih poslastica od kojih se dio pojavljuje pod 'tajanstvenim' E-brojevima su zapravo umjetne arome, pojačivači okusa, sintetske boje i zaslađivači, emulgatori, tj. sredstva za povezivanje i ugušćivanje, razni aditivi i stabilizatori koji vežu vodu, uzrokuju bubrenje, utječu na stvaranje sitnijih kristala leda i čine sladoled otpornijim na otapanje.
Najčešće opravdanje proizvođača konvencionalnih sladoleda je: ''Da, ali to su dozvoljene i vrlo male količine.'' Male količine otrova su ok ako su 'dozvoljene'? Ne hvala. Pogotovo konzumirate li ga često i uzimate li u obzir činjenicu da se takvi aditivi i kemikalije često skladište u organizmu.
Pogledajte koji su konkretno sastojci najčešće sastavni dio konvencionalnih sladolednih recepata. Imajte na umu da spomenuti sastojci često nisu ni navedeni na deklaracijama ili se skrivaju iza jednog od E-brojeva.
Sastojci konvencionalnih sladoleda
- ALDEHID C-17 – Koristi se za pojačanje okusa sladoleda od višnje. Radi se o tekućini koja se koristi u anilinskim bojama, plastici i gumi.
- AMIL ACETAT – Ovom se kemikalijom postiže umjetna aroma banane. Koristi se i kao otapalo za uljne boje.
- BENZIL ACETAT – Koristi se za dobivanje umjetne arome jagode. Ujedno je i nitro razrjeđivač.
- BUTIRALDEHID – Pojačivač orašastih okusa i najčešći sastojak u sladoledima 'od lješnjaka'. Ujedno i jedan od sastojaka 'gumenog cementa'.
- ETIL ACETAT – Za postizanje umjetne arome ananasa, ali i čistač za kožne materijale i tkanine. Njegova isparavanja mogu uzrokovati kronična oštećenja pluća, jetre i srca.
- PIPERONAL – Koristi se za postizanje okusa vanilije, ali i za ubijanje uši. Ukratko, moj je prijedlog da svakako biraš organske sladolede bez štetnih aditiva, s kvalitetnim sastojcima i certifikatima.
Naravno, zdrav i vrlo ukusan sladoled možete napraviti i sami, na iznenađujuće jednostavan i brz način. Jedini preduvjet koji mora biti ispunjen je: morte ga pojesti odmah jer se topi svjetlosnom brzinom.
Izvor: Zdravakrava.hr