fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

manuka-med

Manuka med porijeklom sa suprotne strane zemaljske kugle mogao bi biti najljekovitiji med na svijetu. Ovaj iznimno ljekoviti nektar hiljadama je godina poznat domorodačkim narodima Novog Zelanda, čiji su pripravci i tonici još i danas aktuelni.  

To je monoflorni med koji pčele proizvode iz cvijeća s manukinog drveta (lat. Leptospermum scoparium). Na Novom Zelandu je istraživačka grupa sa univerziteta Waikato 1981. otkrila da manuka med ima stabilna, moćna i jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti meda.

Pomaže kada standardni lijekovi zakažu  

Manuka med poznat je po svojim iznimnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tijekom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini.  

Smatra se da je nekoliko faktora zaslužno za takav učinak: visoka koncentracija ljekovitih sastojaka, nizak udio vode, niska kiselost te prisutnost posebnih ljekovitih spojeva iz cvjetova manuke.  

U studiji urađenoj na Univerzitetu u Sydneyju uništio je gotovo sve tipove bakterija koje su mu bile izložene. Smatra se učinkovitim čak i protiv H. Pylori – uzroka većine čireva na želucu, E. Coli – najčešćeg uzroka inficiranih rana i Streptococcus pyogenes – uzroka bolnog grla.  

Britanska državna zdravstvena ustanova licencirala je 2004. njegovu medicinsku upotrebu u liječenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno – manuka očigledno ima čudesna svojstva.  

Manuka med:     

- učinkovit je kod lakših i težih infekcija    

- koristi se kada antibiotici više ne djeluju    

- pomaže kod opekotina    

- trenutno ublažava bol kod rana i njihovo zacjeljivanje    

- najbolji je lijek za čireve

Kako prepoznati pravi manuka med?

Nisu svi manuka medovi napravljeni jednako. Ovisno o sezoni i podrijetlu, aktivne tvari u njima variraju. Najkvalitetniji je onaj divlji iz nekultiviranih područja Novog Zelanda.  

Radi razlučivanja medova različitih izrada osmišljen je pojam UMF (Unique Manuka Factor) - jedinstveni manuka faktor.  To je certifikat koji označava da se radi o pravom čistom manuka medu s aktivnim spojevima.  

UMF faktor:     

- UMF faktor/ 5-9 z/a održavanje zdravlja i imuniteta    

- UMF faktor/ 10-14/ prikladan je za liječenje lakših bolesti    

- UMF faktor/ 15+/ med najviše kvalitete i visokog antibakterijskog djelovanja i ljekovitosti

Izvor: www.alternativa-za-vas.com
srce2016
 
budi kum sos