fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

utjecaj-sunca

Danas je uvriježeno mišljenje kako su sunčeve zrake jako štetne, te kako se njihovom (pretjeranom) izlaganju izaziva rak kože i prerano starenje.  Stoga većina izbjegava ikakvo izlaganje suncu.  Tome još uvelike doprinosi naš užurbani životni stil, cijelo dnevni boravak u zatvorenom prostoru ili automobilu, a rijetko kad si „priuštimo“ šetnju prirodom. 

Naši tjelesni sustavi prilagođeni su optimalnom funkcioniranju pri dovoljnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti. Nedostatna količina sunca može biti uzrokom pomanjkanja vitamina D u organizmu, budući da ga relativno malo hrane sadržava u većim količinama. Zašto ne bismo iskoristili ovaj besplatan i svima dostupan dar da se osjećamo zdravije i sretnije?

Sunce kao lijek  

Sunce je glavni izvor vitamina D! Više od 80% svjetske populacije pati od manjka ovog važnog vitamina, poznatog i kao „vitamin sunca“, koji se u najvećoj mjeri proizvodi kao nusproizvod izlaganja suncu. U manjoj mjeri nalazi se u proizvodima životinjskog porijekla, ali tijelo ne može dobiti dovoljnu količinu samo iz namirnica. 

Manjak vitamina D je povezan s nastankom karcinoma, autoimunih bolesti, slabih kostiju i zubiju, osteoporozom, autizmom, raznim srčanim oboljenjima i depresijom. Važan je čimbenik u imunološkom sustavu čovjeka, a dokazano je zadužen i za lijep izgled naše kože. 

Sunce pozitivno utječe na:     

- imunitet    

- izgled kože    

- rad srca    

- raspoloženje    

- san    

- kosti i kosu    

- kožne probleme    

- tegobe dišnog sustava    

- autoimune bolesti  

Tajna ovog svima dostupnog izvora energije, kojeg većina uzima zdravo za gotovo, zaboravljajući na njegova ljekovita svojstva, je da se dnevno izlažemo barem 15-30 minuta sunčevoj svjetlosti. Već nakon par minuta boravka na suncu javit će se osjećaj zadovoljstva, a naše tijelo će nam biti jako zahvalno.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019