fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

cicoka

Neugledna, gomoljasta biljka čičoka, pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok visoko kotira na ljestvici najzdravijih namirnica svijeta. Koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krompir.

Šta je čičoka? 

Čičoka ili jeruzalemska artičoka spada u obitelj suncokreta, zato je amerikanci od milja zovu ‘sunchoke’. Iako bi iz naziva mogli naslutiti da potječe iz Jeruzalema i ima veze s artičokom, niti jedno ni drugo nije taočno. Čičoka potiče iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao inovativna zamjena za krumpir.

Nutritivna vrijednost čičoke 

Slično kao krompir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a oko 100g svježe čičoke zadovoljava 20 % dnevnih potreba za kalijem. U isto toliko čičoke nalazi se tek 57 kalorija, 1,5 grama bjelančevina, 1,2 grama vlakana. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2.

Blagodati čičoke 

- s obzirom na glikemijski index jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare

- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet

- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću

- učinkovita je kod povišenog pritiska jer sadrži mnogo kalija

- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja

- izvrsna je za čišćenje organizma posebno konzumirana u svježem obliku

Čičoka se najčešće priprema kao krompir, kuhana i pečena, ali se može koristi i sirova. Ovu namirnicu možete pronaći na većim pijacama i trgovačkim centrima.

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019