fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

jabuka

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života. Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.

U čemu je tajna ove namirnice? 

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana.  Vlakna iz jabuke smanjuju štetan kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja. Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo).

Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um. Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san. 

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta. Međutim ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.

Ostale dobrobiti jabuke  

Polaganim grickanjem i žvakanjem jabuke, jačate zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje uzrokuju karijes. Kiselina koja se nalazi u jabukama može pridonijeti otapanju zubnog kamenca. 

U jabukama se nalazi i serotonin, poznat kao „hormon sreće“. Ako ste lošeg raspoloženja, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje!  Jedite jabuku s korom jer ona ima 6 puta više vitamina nego plod. Kora sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Ursolična kiselina u kori jabuke kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.  

Svaki dan pojedite jednu jabuku i time spriječite nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. Preporučujemo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ako kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako ogulite koru, jer se u njoj nalazi najviše kemikalija.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
srce2016
 
budi kum sos