fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

limun-svezabebe

Reći da je superhrana jednostavno nije dovoljno. Limunov sok zbog svog zaista specifičnog sastava može pomoći tijelu u raznim situacijama. Svima nama je najpoznatiji kao odličan izvor vitamina C, ali ovaj citrusni plod u sebi sadrži još mnogo toga što u kombinaciji sa ovim moćnim vitaminom znači lijek za tijelo i um. Donosimo vam 10, u kratkim crtama pojašnjenih, dobrobiti (samo) limunovog soka.

 

1. Limunov sok je odličan protiv zatvora i nadutosti; čisti probavni trakt i pomaže crijevima da hranu koju smo pojeli bolje vari. 

2. Potpomaže produkciju antitijela u krvi koji napadaju mikroorganizme i viruse i tako sprječavaju razne infekcije. 

3. Limunov sok je antikancerogen; dokazano je da može smanjiti rizik od nastanka raka crijeva, prostate i dojke. 

4. Zbog kalija kojeg sadrži, limunov sok je odličan za zdravlje srca, stabilizuje krvni pritisak, a uz to sprječava vrtoglavicu i mučninu. 

5. U čašu vode iscijedite sok (iz pola) limuna i grgoljite ako imate grlobolju. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima limun je jedna od prvih namirnica, ako ne i prva, koju zovemo u pomoć kada imamo ovaj problem. 

6. Razlog zašto je limun odličan saveznik protiv prehlade i gripe je taj što je pospješuje znojenje u takvim situacijama. 

7. Ako vam nos krvari, iscijedite par kapi limunovog soka na maramicu, a istu potom stavitite u nosnice. 

8. Zbog visoke količine vitamina C, ali i ostalih sastojaka, limunov sok je odličan za osobe koji imaju problema sa respiratornim sistemom. 

9. Limunov sok rashlađuje kožu i zato može pomoći kod opekotina. 

10. Limun vas može umiriti zahvaljujući kalijumu koji pomaže u borbi protiv nemira i depresije.

Izvor: Namirnice.ba
srce2016
 
budi kum sos