facebook twitter youtube pinterest instagram

limun-topla-voda

Praktikujte ovo - pijte čašu tople vode s limunom u jutro mjesec dana i primjetićete da može promijeniti vaš cijeli dan. Nemojte biti iznenađeni kada se ujutro pogledate u potpuno drugačijem svjetlu.

Svako jutro napravite vrijeme za jedan ritual koji će unaprijediti vaše zdravlje. Ujutro, nakon ustajanja započnite dan s čašom tople vode i sokom od limuna. Limunov sok s toplom vodom ispira na čudesan način jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražuje peristaltiku crijeva i tjera čovjeka već rano ujutro na stolicu. To je tako jednostavno, a prednosti su velike.

Evo zbog čega je dobro piti toplu vodu sa limunom: 

1. Jača imuni sistem

Limuni su puni vitamina C i kalija. Vitamin C je super za borbu protiv prehlade, a kalij stimulira mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog tlaka.

2. Uravnotežuje pH

Limuni su nevjerovatno alkalna hrana, vjerovali ili ne. Da, oni su kiseli, ali u našim tijelima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u tijelu). Alkalno tijelo je ključ za dobro zdravlje. Posljednje, ali ne i najmanje važno, askorbinska kiselina (vitamin C) poboljšava apsorpciju željeza u tijelu. 

3. Pomaže pri varenju

Sok od limuna pomaže u izbacivanju otpadnih materija iz organizma. Podstiče jetru da proizvodi žuč, kiselinu potrebnu za varenje. Efikasno varenje smanjuje gorušicu i zatvor. 

4. Čisti kožu

Vitamin C pomaže smanjiti bore i mrlje. Limun i voda čisti toksine iz krvi koja pomaže zadržati kožu čistu. 

5. Pomaže pri zacjeljivanju

Askorbinska kiselina (vitamin C), koje je u limunu u izobilju, potiče zacjeljivanje rana, te je bitan nutrijent u održavanju zdravih kostiju te vezivnog tkiva. Vitamin C takođe prikazuje protivupalna svojstva. Vitamin C je bitan nutrijent u održavanju dobrog zdravlja. 

Recept je vrlo jednostavan - šalicu tople vode i sok od pola limuna. Voda ne smije biti vruća, niti hladna.

Izvor: izmojekuhinje.com
maticne_celije
 
budi kum sos