fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Vrlo često mlade mame pitaju za savjet u vezi stomačnih viroza kod svoje djece. Te su viroze i osobno uvijek bile najgore. S njima proljev i povraćanje idu ruku pod ruku. Gledate što biste prije uhvatili – pomogli mališanu, očistili dom ili oprali odjeću.

Teško vam je koliko i djetetu čiji mladi organizam mora izbaciti otrove i viruse i učinili biste sve da agonija prestane. Nažalost, u takvom stanju nema lijeka, sve dok se tijelo ne očisti od virusa. Ali mogu vam pomoći biljke koje će zaustaviti proljev, ublažiti nadražaj želuca i vašim mališanima povratiti dragocjenu tekućinu koju za vrijeme viroze drastično gube.

Prvi korak  - budno pratite simptome

Prilikom crijevnih viroza, nužno je da vam dijete uvijek bude na oku. Pomno pratite simptome i javite se liječniku ako simptomi ne prolaze nakon dan-dva, a i prije, ako primijetite da se pogoršavaju. Imajte na umu da je viroza opasnija što je dijete mlađe, jer je tada veća mogućnost dehidracije.

Liječnika odmah posjetite u slučaju da dijete povraća čak i male količine vode, ako primijetite tragove krvi u stolici ili prilikom povraćanja. Isto tako, dobro pazite na znakove dehidracije:

- taman urin

- bljedilo lica

- suha usta

- plač bez suza.

Vratite tijelu dragocjenu tekućinu

Drugi korak je vratiti svu izgubljenu tekućinu. To nije lako, jer svaki gutljaj može nadražiti upaljeni želudac i ponovno izazvati povraćanje, iritaciju crijeva, grčeve i proljev. Prvi dan zaraze ne brinite ako dijete neće jesti – ne nudite mu hranu na silu, bitno je da uzima tekućinu i da se što više odmara.

Kad simptomi popuste, tada mu ponudite dijetnu hranu (kuhana riža, nemasna domaća juhica, banana).

Ako dojite, vaše mlijeko je najbolja hrana. Nju pak nudite što češće. Osim što će nadoknaditi gubitak tekućine, majčino mlijeko pomoći će nadraženom želucu i crijevima vašeg mališana te će kroz njega dobiti antitijela za specifičan virus, kao i utjehu i smirenje dok viroza traje.

Kako pravilno davati tekućinu djeci, a da ne izazovete nove napade povraćanja?

Vrlo je važno tekućinu davati postepeno, svakih 15-ak minuta, po gutljaj. Ako primijetite da nema novih reakcija, povećajte učestalost, na 2-3 gutljaja.


Čaj za ublažavanje crijevnih viroza

Srećom, priroda i u slučaju napornih i ozbiljnih crijevnih viroza kod djece nudi svoju pomoć. Mješavina matičnjaka, hrastove kore, bijelog i crnog sljeza, te komorača i kupinovog lista u približno istim omjerima, daje ukusan i ljekovit čaj.

Sastojci:

- Matičnjak (Melissae folium) 10 g

- Hrastova kora (Quercus cortex) 10 g

- Korijen  bijelog sljeza (Althae radix) 5 g

- List bijelog sljeza (Althae folium) 5 g

- Cvijet crnog sljeza (Malvae flos)10 g

- Komorač (Foeniculi fructus)  10 g

- Kupinov list (Rubi fruticosi folium) 10 g

Priprema:

- 1 supenu kašiku mješavine ovih biljaka stavite kuhati u ½ litre vode. Nakon što čaj zakipi, pustite ga da odstoji 10-ak minuta te ga nakon toga procijedite. Mlaki čaj ponudite svom mališanu, da ga pijucka u malim gutljajima.

Kako će ovaj čaj pomoći vašem mališanu?

Matičnjak (Melissae folium) će smiriti nadraženi želudac, suzbiti nagon za povraćanjem, a svojim antivirusnim djelovanjem skratiti trajanje bolesti jer će djelovati direktno na uzročnika.

Čaj od hrastove kore (Quercus cortex) vezat će uz sebe otrove (toksine, viruse) koji su u tijelo dospjeli hranom ili prilikom kontakta s drugim osobama, dok će visok udio tanina smiriti i zaustaviti proljev.

Sljez je nezamjenjiv kod svih upala sluznica. Djeluje na smanjenje želučanih i crijevnih grčeva, smanjuje proljev i ubrzava oporavak oštećene sluznice. Najbolje je pomiješati korijen i list bijelog sljeza (Althae radix cum folium), te cvijet crnog sljeza (Malvae flos).

Komorač (Foeniculi fructus) je prirodno sredstvo protiv nadutosti i grčeva koje će ublažiti bol i osjećaj pritiska u želucu i crijevima.

Kupinov list (Rubi fruticosi folium) bogat je mineralima i vitaminom C. Ova biljka ojačat će iscrpljeni organizam i skratiti trajanje bolesti. Bogat je i taninima, koji djeluju protiv proljeva, a u narodnoj medicini stoljećima se koristi za jačanje želuca i smanjenje želučane kiseline.

Ovaj isprobani ljekovit čaj neka vam stoga bude pri ruci, kako bi vrijeme crijevnih viroza kod vaših najmlađih prošlo što lakše i kako bi vam osigurao najbolju prirodnu pomoć koju im pritom možete pružiti.

Autor: Maja Žalac, fitoterapeut

(svezabebe.ba/Alternativa-za-vas.com)




srce2016
 
budi kum sos