fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovito posežemo za narančama. Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet tijela i pomaže nam boriti se protiv sezonskih prehlada. No u prirodi ima sličnih namirnica koji nude i više od toga. Otkrijte ih!

1. Crvena i žuta paprika

Trebate li 'fiks' vitamina C posegnite za paprikama! Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od naranče. 

2. Brokula

Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se oko 90 miligrama vitamina C. 

3. Kelj

Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U stotinu grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata te vlakana.

4. Guava

Nevjerojatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporuča se guavu konzumirati u svježem obliku jer pripravci poput sokova u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod. 

5. Kivi

Zeleno 'dlakavo' voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C. 

6. Cvjetača

Ne zaboravite niti na cvjetaču! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama. 

7. Papaja

U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata.

Izvor: Zadovoljna.hr
srce2016
 
budi kum sos