fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

imunitet-djeca

Većina roditelja se često pita: “Kako zaštititi djecu od zaraznih bolesti i kako im ojačati imunitet?“ Boravak u vrtićima i školama, kao i inače u zatvorenim prostorima, pogoduje masovnoj razmjeni virusa i bakterija, posebno kod oslabljenog imuniteta. 

Razne prehlade, viroze, upale grla, kašalj, crijevne viroze i ostale zarazne bolesti znaju se nizati jedna za drugom. Uz male bolesnike, često obole i drugi članovi obitelji. Iako su uglavnom bezopasne, viroze itekako mogu zagorčati život jer remete ritam na koji smo navikli, a nerijetko se i vraćaju. Postoji puno savjeta o prirodnom liječenju, no roditelji su s pravom oprezni kada se radi o djeci.

Sigurne biljke za liječenje mališana   

Biljke jesu moćni lijekovi, ali važan je njihov pravilan odabir. Pogrešna upotreba bilja može biti štetna za djecu. Dolje navedene biljke pokazale su se sigurnima i izuzetno dobrima u suzbijanju viroza kod djece, te podizanju imuniteta kao prirodne zaštite. Među korisnicima ovih biljaka sam i ja. Kao majci troje djece, mnogo su mi puta bili spas u sezoni gripe i prehlade. 

Ovo su biljke koje pomažu vašim mališanima. 

- Bazga/Zova - odlična imunološka i protuvirusna biljka, osobito prikladna za djecu. 

- Šipak i hibiskus puni su vitamina C koji se kuhanjem ne gubi, kao i list kupine koji je odličan za želudac i crijeva (crijevne viroze i upale). Osim što podižu imunitet,  jačaju organizam i sprječavaju anemiju. 

- Kamilica ublažava bolove i grčeve, djeluje protuupalno i antialergijski, a crni sljez pomaže kod upala svih sluznica u organizmu. 

- Majčina dušica djeluje antiseptički na sve unutrašnje organe. Odličan je lijek protiv kašlja, temperature i slabokrvnosti. Jača psihofizičke sposobnosti. 

- Trputac ima jaka antibakterijska svojstva, npr. protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije.  Pomaže kod liječenja infekcije ždrijela, krajnika, gnojne angine i proljeva uzrokovanih raznim virusima i bakterijama. 

- Anis i komorač, osim što poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost i grčeve, ljekovito djeluju kod astme, bronhitisa, te svih vrsta kašlja. Ni jednu od njih ne preporučujem uzimati samostalno duže vrijeme, već isključivo u mješavinama poput Imuno čaja.

Imuno čaj – prirodni lijek protiv virusa   

Ljekovito bilje  u imuno čaju svojim međusobnim djelovanjem podiže prirodni imunitet djece. Blagotvorno djeluje na dišni i probavni sustav - baš na ona područja koja su virusima najčešće napadnuti.

Sastojci imuno čaja:     

25 gr bazge (Sambuci flos)    

20 gr crnog sljeza (Malvae herba)    

10 gr kupine (Rubi frutic. folium)    

10 gr kamilice (Matricariae flos)    

10 gr šipka (Rosae pseudo-fructus)    

5 gr hibiskusa (Hibisci flos)    

5 gr majčine dušice (Serpylli herba)    

5 gr trputca (Plantaginis folium)    

5 gr komorača (Foeniculi fructus)    

5 gr anisa (Anisi fructus)

Priprema: 

Jednu ravno punjenu supenu kašiku ove mješavine čaja stavite u pola litre hladne vode. Kada voda zavrije, kuhajte na laganoj vatri jednu minutu, a zatim ostavite čaj poklopljen  5-10 minuta. Procijedite i dajte djetetu popiti tijekom dana. Djeca rado piju ovaj čaj jer je finog okusa. Po želji možete dodati i med i limun.

Imunosirup  

Od  ljekovitog bilja i meda možete pripremiti vrlo ukusan i djelotvoran sirup. Ovisno o dobi i težini djeteta, uzima se 2-5 kašičica dnevno.  

Sastojci:     

200 ml vode    

250 g meda    

1 kašika anisa (ili komorača)    

1 kašika šipka    

1 kašika bazge    

1 kašika trputca    

1 kašika majčine dušice    

sok od 1 limuna  

Priprema: 

U 200 ml hladne vode staviti kuhati po jednu kašiku anisa i šipka. Kad zavrije, dodajte po jednu kašiku bazge, trputca i majčine dušice, te ugasite plamenik. Ostavite da odstoji. 

Procijedite nakon 15 minuta, te u mlaki čaj dodajte  250 g meda (da dobijete smjesu gustoće sirupa) i svježe iscijeđeni limunov sok. Sirup stavite u staklenu bocu, te ga držite u hladnjaku. Tako, može trajati i do tri mjeseca.

VitaminC

Za starije od 3 godine  

Svi recepti namijenjeni su djeci starijoj od 3 godine. Ako se radi o mlađem djetetu, ili ako dijete boluje od nekih kroničnih bolesti, svakako se za savjet obratite iskusnom fitoterapeutu. On će najkvalitetnije prilagoditi sastav i udio bilja za dob i konkretno zdravstveno stanje. 

Prirodni lijekovi – dugoročno ulaganje u zdravlje  

Korištenjem prirodnih lijekova, posjeti liječniku će postati sve rjeđi. Pravilnom upotrebom ljekovitog bilja dugoročno ćete pomoći cijelom organizmu. Izbjeći ćete mnoge štetne nuspojave hemijskih lijekova i u organizam unijeti nezamjenjive fitonutrijente koji se ne mogu dobiti drugim putem.  

S vremenom, prirodni lijekovi sve će više jačati organizam pa će kroz snažan imunitet  steći otpornost prema bolestima. Nema čarobnog štapića koji bi nas u potpunosti mogao poštedjeti infekcija. No pravilnom upotrebom ljekovitog bilja mnoge infekcije možete spriječiti, ublažiti simptome ili skratiti njihovo trajanje. Tako na prirodan i siguran način pomažete vašim mališanima.

Izvor: Alternativa-za-vas.com




srce2016
 
budi kum sos