fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zeleni-smoothie

Jesti što više svježe, sirove hrane je optimalna ishrana za zdravlje, a kada je trudnoća u pitanju optimalna ishrana je izuzetno bitna, kako za vas, tako i za vaše dijete, čiji život i zdravlje ovise o vama.

Za trudnoću jedni od najbitnijih vitamina i minerala su A vitamin, B vitamin, zatim C, folna kiselina, željezo, kalcij, kink, kao i drugi minerali, poput magnezijuma. Skoro sve sto je potrebno za unos optimalne hrane ima bukvalno jedna namirnica. Pogodite šta to ima sve sto vašem tijelu treba? Tamno lisnato povrće! Da, od toga je najbogatiji kelj, zatim blitva, špinat i raštika.

ctg-mjerenje

Jedan smoothie za doručak i vaše tijelo će dobiti šta treba! Evo preporuka za “prenatalni smoothie”: 

1. Zelen po vašem izboru – možete koristiti blitvu i raštiku; špinat se u trudnoći ne preporučuje previše jer absorbira kalcijum, što nikako ne želite, s obzirom da beba uzima jako puno kalcijuma (isto tako sva zelen sadrži kalcijum, pa vam dodatak ovog vitamina neće trebati ako imate brige da li da ga uzimate tokom trudnoće); 

2. Banana zbog magnezijuma i narandža za vitamin C (iako ga ima i u zeleni, ali ga je dobro u većim količinama uzimati); 

3. Ako imate mučnine mozete dodati i mali komad đumbira; nekim ženama ako nisu navikle na đumbir prije trudnoće može da smeta, pa je to do vas da probate i vidite, ali ne bi trebalo generalno da imate problem, posebno jer se on preporučuje u trudnoci (ali ne kod dojenja); 

4. Sjemenke: sjemenke tikve, suncokreta ~ zbog toga jer su pune vitamina i minerala, zatim konoplja (koja je “superfood” ili “super hrana”) ~ bogata proteinima, aminokiselinama, puna magnezijuma, željeza, kalijuma, vlakana, vitamina E, sjeme lana za Omegu ili čak još bolje Chia sjemenke, koji su isto “super hrana”. Možete staviti 2-3 vrste sjemenki u smoothie. 

5. Orašasti plodovi ~ najbolji su bademi, zati orasi i brazilski orasi zbog selena, koji vam isto tako u trudnoći treba. Ako ste vegeterijanac/vegan, idealno bi bilo da dodate i spirulinu.  

Ovakav doručak će vam dati SVE sto je vašem tijelu potrebno, ovo je optimalno za zdravlje. Ovaj smoothie je dobro piti svako jutro, tako da nije samo za trudnice, već definitivno i za SVE VAS koji želite optimalno zdravlje.

Piše Aida Zulović/svezadravlje.wordpress.com




srce2016
 
budi kum sos