fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

domaca-vegeta

Brojne su domaćice u nasljedstvo od mama i baka dobile naviku dodavanja legendarne kašike Vegete u svako jelo. Ukoliko ste jedna od takvih pa bez omiljene plave vreće ne možete zamisliti pripremu nijednog jela, a pomalo sumnjate u sadržaj kupovne smjese koja navodno obiluje aditivima i prevelikom količinom soli otkrivamo recept za domaću Vegetu.

Sastojci

- 3 srednje mrkve

- 2 srednja korijena peršina

- 1 mali poriluk

- 1/2 manjeg korijena celera

- 1/2 male glavica luka

- 2 režnja bijelog luka

- 2 žlice peršunovog lišća

- 2 male kašike kurkume

- 2 male kašike soli

- 1 mala kašika selena

- 1/2 male kašike šećera

- 1 mala kašika organskog kukuruznog škroba      

Po želji zbog bolje arome možete dodati:

- 1 lovorov list

- 4 klinčića 

Postupak 

1. Povrće isjeckajte na sitne komadiće, pazite da su jednake veličine. Tepsiju prekrijte masnim papirom pa na nju posložite nasjeckano povrće, pazite da je posloženo u tanki, ravnomjeran sloj. 

2. Povrće je potrebno sušiti od 10 do 12 sati što uvelike ovisi o pećnici, stoga navedena satnica nije striktna, najbolje je da nakon 3 sata sami provjerite suhoću povrća, pa prema njoj određujete vrijeme potrebno da se komadići u potpunosti posuše. 

3. Pećnicu upalite na 70°C, vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga izašla van. Kada povrće prođe prvu fazu u kojoj je vidno uvenulo, temperaturu smanjite na 60°C i nastavite sa sušenjem dok pod prstima ne osjetite kako je u potpunosti izgubilo vlagu i postalo hrskavo. 

4. Nakon što se povrće osušilo ostavite da se ohladi, tek onda ga ubacite u mlin za kafu i sameljite, po želji sami odredite veličinu mljevenih komadića. Na kraju u mljevenu smjesu dodajte sol i kukuruzni škrob koji će spriječiti stvaranje grudvica i nakupljanje vlage.

Izvor: Zadovoljna.hr




srce2016
 
budi kum sos