fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sok-cvekla

Pošto sezona cvekle još uvijek traje, priuštite svojoj bebi iznimno zdrav sok od cvekle koji je idealan u kombinaciji sa mrkvom, jabukom ili voćem po želji. Cvekla je odličan izvor hranjivih sastojaka poput kalija, beta karotena i folne kiseline.

Priprema

Oprati i očistiti cveklu, narezati je i iscijediti u sokovniku. Ukoliko nemate sokovnik, sitno naribajte cveklu, pustite je malo da odstoji, stavite u gustu cjediljku i kašikom istisnite sok.

Bebama sa navršenih 6. mjeseci možete dati nekoliko kašičica razrijeđenog soka sa vodom a kako beba bude rasla, možete joj davati 50 - 100ml čistog soka ili kombinirati sa nekim drugim voćem.

Dobrobiti cvekle za zdravlje bebe

Cvekla u sebi sadrži mnoštvo minerala i vtiamina: željezo, kalcij, magnezij, kalij, vitamin A, vitamin B kompleks, vitamni C, vitamin K te vitamin E. Ukoliko se cvekla konzumira u dozvoljenim količinama, može smanjiti rizik od anemije jer je odličan izvor željeza koje poboljšava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, posebno kod djece.

Cvekla poboljšava probavu što je naročito važno kod početka dohrane beba jer se njihov probavni sistem polagano razvija. Također, cvekla štiti djecu od oboljenja jetre i čisti bubrege. Konzumiranjem cvekle, bebama se poboljšava cirkulacija u mozgu i omogućava se bolja aktivnost i razvoj mozga što je veoma važno za rani razvoj i funkcionisanje moždanih ćelija.
srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019