fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Prva-hrana-bebe

Prilikom uvođenja čvrste hrane u ishranu dojenčeta, potrebno je obratiti pažnju na sljedeće: da je hrana lako probavljiva i da ne uzrokuje alergijske reakcije kod bebe. Donosimo vam prvo voće i povrće koje možete uvoditi u bebinu ishranu sa navršenih 6. mjeseci.

Prvo povrće za bebu

Kao prvo povrće, bebi možete ponuditi mrkvu, krompir, tikvu, slatki krompir, pastrnjak. Sirovo povrće poput mrkvi, slatkog krompira i tikve je veoma dobro kao prva kašica jer su prirodno slatkastog okusa i vrlo lako se mogu pretvoriti u pire.

Ukoliko želite, možete dodati majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko kako bi se beba lakše navikla na okus povrća.

kasica-brokula

Prvo voće za bebu

Kao prvo voće, bebi možete ponuditi jabuku, krušku, bananu, papaju i avokado. Prilikom pripreme voća za bebu, veoma je važno da odaberete zrelo i ukusno voće, stoga je potrebno da ga probate prije davanja bebi.

Jabuka i kruška je idealno voće jer od njih možete lako napraviti kašice a banana, avokado i papaja se mogu ponuditi bebi bez kuhanja.

Pored povrća i voća, bebama se također može ponuditi i riža koja je zbog svog mliječnog okusa odlična za prelazak na čvrstu hranu. Potrebno je provjeriti da riža ne sadržava šećer te da je bogata vitaminima i željezom.

Rižu možete pripremiti sa vodom, majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom te kombinovati je sa voćnom ili povrtnom kašicom.
srce2016
 
budi kum sos