fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

mrkva

Mrkva je jedno od najzdravijih vrsta povrća zbog velikog broja hranjivih sastojaka koje u sebi sadrži. Donosimo vam recept za zdravi sok od mrkve za mališane. Mrkva je odličan izvor beta karotena koji se u organizmu pretvara u izvor vitamina A.

Priprema

Oprati i očistiti mrkvu, narezati je i iscijediti u sokovniku. Ukoliko nemate sokovnik, sitno naribajte mrkvu, stavite je u cjediljku i istisnite sok kašikom.

Bebama sa navršenih 6. mjeseci u početku možete davati nekoliko kašika soka razrjeđenih sa vodom a kasnije 50-100 ml čistog soka ili u kombinaciji sa nekim drugim voćem.

Dobrobiti mrkve za zdravlje bebe

Mrkva u sebi sadrži mnoštvo viatmina, prvenstveno vitamin A koji daje snagu imunom sistemu te omogućava zdravi rast ćelija. Poznato je da vitamin A poboljšava vid. Također sadrži kalij, magnezij, vitamin B6 i folnu kiselinu, vitamin B1 i B2, vitamin E kao i kalcij koji se lako absorbira u organizmu.

Mrkva je također idealna kao bebino prvo povrće koje se može bebi pripremati kuhano ili pečeno jelo.

Nakon konzumiranja mrkve, moguće je da bebina koža dobije narandžastu boju što je znak da beba često unosi beta karoten. Ukoliko se to desi, potrebno je prorijediti unos mrkve u bebin organizam. 
srce2016
 
budi kum sos