fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Jagode

Zašto: Ovo nutrijentima-bogata superhrana ima veliku količinu hranjivih vlakana i vitamina C.

Pire: Oprati jagode i isjeckati ih. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte ih dok ne dobijete glatku strukturu. Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca.

Možete ih služiti oprane i isjeckane kao grickalice i dodatak kašama.

Miješajte sa: bananama, kruškama, breskvama, jabukama.

Breskve

Zašto: Ovo voće sadrži  kalcij, vitamin A, i kalij.

Pire: operite ih, skinte kožicu izvadite košpicu i sjeckajte u kockice. Ako su breskve nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada  voda  provrije  smanjite temperaturu i zatim dodajte breskve i kuhajte 3-5 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete  glatku teksturu.

Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca. Sjeckajte na kockice i služite  kao grickalice.

Miješajte sa: borovnicama, kruškama, jabukama, jagodama, trešnjama, bananama.

Borovnice, maline i kupine

Zašto: Ovo bobičasto voće je bogato antioksidantima, jačaju imunitet vaše bebe!

Pire: Operite voće, ako su bobice nedozrele, kuhajte  ih na pari 3 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete  glatku teksturu.

Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca. Možete ih služiti cijele kao užinu.

Miješajte sa: breskvama, bananama, kruškama, jabukama, mangom.


Trešnje

Zašto: Ova slatko-kiselo voće je snažan izvor antioksidanata  i hranjivih vlakana.

Pire: Oprati trešnje, uklonite košpicu i presijecite na pola. Ako su trešnje nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada  voda  provrije, smanjite temperaturu i zatim dodajte trešnje i kuhajte 3 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete  glatku teksturu.

Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca. Sjeckajte na  kockice i služite kao grickalice.

Miješajte sa: jabukama, kruškama, breskvama, bananama.

Lubenica

Zašto: Ovo osvježavajuće voće je bogato vitaminom C i hranjivim vlakanima.

Pire: Sočnu lubenicu pasirajte sa mješlicom za pire krompir ili sjeckajte na kockice i služite  kao užinu. Služiti sa: isjeckanim na kockice breskvama, borovnicama, kruškama, jabukama, ili komadićem sira.

Kajsije

Zašto: Ovo voće je  bogato vitaminima A i C, kao i hranjivim vlaknima.

Pire: Ako su kajsije nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada  voda  provrije  smanjite temperaturu i zatim dodajte kajsije i kuhajte 3-5 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete glatku teksturu.

Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca.

Sjeckajte na kockice i služite  kao grickalice. Miješajte sa: batatom, bananama, kruškama, jabukama.


Dinje

Zašto: Ovo slatko voće je bogato vitaminima A, B6, C i također dobar izvor kalija.

Pire: Sočnu dinju pasirajte sa mješlicom za pire krompir ili sjeckajte na kockice i služite kao užinu.

Služiti sa: kruškama, bananama, borovnicama, jagodama, jabukama.

Šljive

Zašto: Ovo voće je bogato hranjivim vlaknima i pomaže varenje hrane kod vaše beb.

Pire: Oprati šljive, uklonite košpicu i presijecite na pola. Ako su šljive  nedozrele, ispunite srednje veličine šerpu do pola sa vodom. Kada voda  provrije  smanjite temperaturu i zatim dodajte šljive i kuhajte  3-5 minuta. Ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Ispasirajte dok ne dobijete  glatku teksturu. Možete ih zamrznuti u male porcije do tri mjeseca.

Sjeckajte na  kockice i služite  kao grickalice.

Služiti sa: kruškama, bananama, kajsijama ili jabukama.

Za portal svezabebe.ba piše,
Nutricionista Amela Ivković O'Reilly




srce2016
 
budi kum sos