facebook twitter youtube pinterest instagram

medenjaci

Donosimo vam odličan recept za mirisne i mekane medenjake, idealne i za djecu. Lako se pripremaju a zaista su ukusni!

Sastojci za 30-ak kom     

- 300 g glatkog brašna    

- Prstohvat soli    

- 1 kašičica mljevenog cimeta    

- ½ kašičice mljevenog đumbira    

- ¼ kašičice mljevenog klinčića    

- Malo naribanog muškatnog oraščića    

- Malo kardamoma u prahu (sve začine možete zamijeniti sa 2 kašike začina za medenjake)    

- 70 g šećera u prahu    

- 1 jaje    

- 100 g maslaca    

- 1 kašičica ekstrakta vanilije    

- 2 kašike meda    

- ½ kašičice sode bikarbone    

- 1-2 kašike vode (po potrebi)

Priprema     

1. Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte.    

2. U veću posudu stavite prosijano brašno, dodajte mali prstohvat soli, začine i šećer pa promiješajte sve suhe sastojke. 

3. Dodajte maslac sobne temperature, jaje, vaniliju, med sa sodom i zamijesite tijesto (ručno ili mikserom). Po potrebi dodajte kašiku, dvije hladne vode ili, ako je tijesto premekano i ne možete ga formirati u kuglu, dodajte još malo brašna.    

4. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se dobro ohladi (minimalno sat vremena a može vam u hladnjaku i prenoćiti).    

5. Radnu površinu lagano pospite brašnom, tijesto tanko razvaljajte pa kalupima za kese izrezujte oblike po želji.    

6. Izrezano tijesto složite na lim obložem papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C.    

7. Pecite medenjake 7-10 minuta. Ohlađene medenjake možete ukrasiti kao ove na slici.

Royal icing za ukrašavanje

- 1 bjelanjak    

- 250-350 g šećera u prahu    

- 1 kašika limunovog soka

1. Bjelanjak mutite pjenjačom da se lagano zapjeni (ne trebate ga izlupati u snijeg), dodajte šećer u prahu i malo limunovog soka pa miješajte dok ne dobijete gustu bijelu smjesu. Gustoća je dobra kada prođete nožem kroz sredinu smjese i njoj treba oko 10 sekundi da se spoji.    

2. Smjesu ulijte u vrećicu za ukrašavanje, odrežite vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite vaše medenjake.

Napomena: smjesa od bjelanjaka i šećera se jako brzo suši pa ako je ne koristite odmah, dobro pokrijte posudu kako vam se ne bi stvorila korica na površini.

Izvor: Likechocolate.net

maticne_celije