fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

kuvarski dnevnik 9

Portal svezabebe.ba vam poklanja najnovije deveto izdanje knjige "Kuvarski dnevnik bebe Marte". Knjiga "Kuvarski dnevnik bebe Marte" autora master dr. mr. med. Marije Mandić, predstavlja priručnik o uvođenju nemliječne dohrane kod dojenčadi, njihovom postupnom uobročavanju i ishrani bebe od prvog zalogaja do godinu dana.

Ovo je prvi kuhar za bebe na našim prostorima koji je, jednim svojim dijelom, pisan u obliku dnevnika. U Dnevniku je prikazana ishrana bebe u obliku dnevnih menija koje je beba Marta, inače treće dijete autorke, dobijala svakodnevno od svog prvog zalogaja do godinu dana (kad i kako je uvedena koja namirnica, prikazan je svaki obrok, svaki dan, dan za danom).

Kako će Kuvarski dnevnik bebe Marte pomoći mamama koje počinju ili već hrane svoje bebe čvrstom hranom?

Dnevnik je mjesto na kome će one kroz razne preporuke i svakodnevno praćenje uvođenja nemliječne dohrane bebi Marti steći bolji uvid u problematiku koja često prati ovaj proces i da uvođenju hrane svome djetetu pristupe mnogo opuštenije i sa više samopouzdanja koje mladim mamama u ovoj fazi života neretko nedostaje.

Osnovni cilj ovog Dnevnika je da pomogne mamama kod uvođenja čvrste hrane, te da razjasni neka pitanja, sa kojima se skoro svakodnevno srećemo tokom uvođenja, a koja nisu sasvim jasna.

Po čemu je Dnevnik jedinstven?

Iako postoje brojni kuhari za bebe, ovo je jedan među retkima, ako ne i jedini, koji pored svog teoretskog dijela u kojem su ukratko navedene savremene preporuke oko uvođenja nemliječne dohrane, te odgovora na najčešća pitanja u vezi sa ovom temom, ima i svoj praktični dio. U njemu je opisano uvođenje čvrste hrane, od prvog zalogaja, dan za danom, sa opisanom pripremom svakog jela ponaosob. Tu se prelazi sa riječi na delo, sa teorije na praksu, pružajući tako mamama podršku da istraju, da kuhaju svojim bebama i da hrane bebe zdravom hranom, ali nadasve svojom ljubavlju.

Ovaj kuvarski dnevnik je jedinstven i po tome što predstavlja i jedan spomenar odrastanja bebe Marte u kojem sam sa čitaocima podijelila neke od najintimnijih trenutaka za našu porodicu, kao što su nicanje prvih zubića, prve prehlade, zapušen nosić, neprespavane noći, ali i prva prespavana noć.

Kome je ovaj Dnevnik namijenjen?

Osim majkama, negovateljima i hraniteljima, koji su direktno vezani za uvođenje nemlečne dohrane svojim bebama, ovaj Dnevnik je dobar putokaz i za očeve beba, za bake i djedove koji će na bilo koji način biti ili već jesu, uključeni u ishranu bebe.

Koje su namirnice korištene u ishrani bebe Marte?

Ishrana bebe Marte je prilagođena mogućnostima savremene urbane porodice, našoj regionalnoj kulturi ishrane, običajima i tradiciji, te svakako primjenjiva u našim životnim uslovima. Ipak treba uzeti u obzir da je svaka beba individua za sebe, svaki roditelj ima pravo na svoje mišljenje i da ne može uvek biti sve crno ili belo, tačno i netačno, dobro ili loše.

Zašto je bitno pravilno uvođenje čvrste hrane bebama?

Pravilna ishrana podrazumeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrijevanje. Osim toga pravilna ishrana je i ona ishrana koja djeluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu prije svega spadaju dijabetes (šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (šlog), prerano starenje, povišeni krvni pritisak i druge. Ako zapamtite da su prženje na vrelom ulju i zaprške zabranjene, da se so i začini ne daju dojenčadi - onda imate malo prostora za greške.

Kad kažete da je Dnevnik Vaša mala misija, na šta tačno mislite?

S obzirom da je sve u vezi ove knjige krenulo neplanski i kao moja želja da pomognem mamama pri uvođenju čvrste hrane, cijena Dnevnika je prilagođena svima kako bi knjiga stigla do više ljudi i barem malo podigla opštu svijest o potrebi pravilne ishrane beba. Imali smo i donacije Dnevnika trudnicama i u Srbiji i u BIH.

Pored ovoga na početku knjige nalazi se nova KNJIGA UTISAKA mamica koje su koristile prethodna izdanja Dnevnika. Ovdje su i utisci nekoliko mamica iz BIH koji su dodatno obogatili našu knjigu!

Kako naručiti?

Knjiga sadrži 160 strana, pisana je latinicom, prvo izdanje je izašlo u novembru 2013. god, a deveto izdanje u oktobru 2018. godine. Knjiga je do sada otišla u 33 zemlje svijeta na 6 kontinenata i od nedavno važi za najčitaniji kuvar za bebe u regionu. 

Knjigu možete i naručiti po cijeni od 17,00 KM a u cijenu su uračunati i poštanski troškovi za narudžbe iz BiH.

Naručiti možete putem zvanične Facebook stranice, e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefona (Viber) +381 63 593 068.

***

Sretna dobitnica je Adisa Mulalić. Čestitamo!