fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

444

Harmony test je korišten u više od 1,4 miliona trudnoća u više od 100 zemalja. Bez boli i rizika za bebu i majku, uzimanjem krvi majke, s visokom pouzdanošću utvrđuje rizik od Down, Edwards, Patau sindroma, kao i svih sindroma koji se mogu naći na spolnim hromzomima bebice, te mikrodelecija. Već u desetoj sedmici trudnoće prepoznaje i spol djeteta

Harmony Prenatal test je neinvazivani prenatalni test, kojim se s visokom pouzdanošću utvrđuje rizik od Down sindroma. Testom se, također, utvrđuje i rizik od trisomija 18 i 13, te aberacija spolnih kromosoma (Trizomija X, Turner, Klinefelter, Jacobs sindromi). Testiranje je jednostavno i sastoji se od uzimanja uzorka krvi trudnice već od desete sedmice trudnoće.

Daljnja genetska analiza fetalne DNK iz majčine krvi provodi se u kliničkom laboratoriju Cenata, koji se nalazi u Stuttgartu. Test ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću.

Cijena Harmon Classic testa - BioCube paket već od 320 eura

4444

 

Dosadašnjim načinom prenatalne dijagnostike mnoge trudnice su podvrgavane rizičnim invazivnim zahvatima kao što je amniocenteza. Napredak tehnologije u molekularnoj biologiji omogućio je razvoj nove generacije prenatalnih testova, koji se baziraju na analizi slobodne DNK fetusa u majčinoj krvi.

Prenatalna dijagnostika fetalnih hromozomopatija, od kojih je najpoznatija i najučestalija trizomija 21 (Down sindrom), oduvijek je u primarnoj zaštiti trudnica predstavljala velik izazov. Postojeće metode probira imaju relativno visoku učestalost lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Drugim riječima, trudnice se ne mogu osloniti na njih i moraju potvrdu tražiti u dijagnostičkim testovima, a dijagnostički testovi poput amniocenteze i biopsije korionskih resica nose visok rizik od pobačaja.

Zahvaljujući izvrsnosti Roche laboratorijske platforme, Harmony Test je veoma tačan i istovremeno povoljan. Stopa detekcije za trizomiju hromozoma 21 iznosi 99.5%, dok je lažno pozitivna stopa samo 0.06%. Podaci su dobijeni iz nekoliko kliničkih studija u kojima je učestvovalo više od 30.000 trudnica. Bio Save je ekskluzivni partner za Harmony prenatalni test za područje BiH.