fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty test 10

Zbog promjene životnog stila, prioriteta i potreba, prosječna se starost trudnica iz godine u godinu povećava. Naime, broj žena koje prvi puta zatrudne između 35. i 39. godine danas je čak 6x veći nego u 70.-im godinama. Onih koje zatrudne nakon svoje 40.-te ima čak 2x više nego ih je bilo u 90. – ima.

Kako dob žene utječe na trudnoću

Brige starijih trudnica obično počinju i prije nego su uopće ostale u drugom stanju. Naime poznato je da žene u zrelijoj dobi teže zatrudne, a da su problemi koje godine nose sve češći. Često same pretpostavke i mišljenja da je nakon 35. godine teže zatrudniti dovode do tjeskobnih i depresivnih misli kod žena pa je time mogućnost začeća dodatno otežana.

Koji su problemi značajni za trudnoću u zrelijoj dobi?

Trudnoća u zrelim godinama stresna je već i zbog samog rizika kojeg nose godine. Uz uobičajene trudničke probleme česta su krvarenja, rizična trudnoća, prijevremeni porod pa i spontani pobačaj..Jedan od najvećih i možda najstresnijih je rizik da se dijete rodi sa nekom od kromosomskih nepravilnosti, a taj rizik raste sa dobi trudnice.

Istraživanja su pokazala da vjerovatnost da se dijete rodi sa Downovim sindromom raste sa godinama trudnica; kod trudnica starih 25 godina vjerovatnost je oko 1 slučaj na 1250 rođenih; kod trudnica starih 30 godina vjerovatnost je 1 slučaj na 1000 rođenih; kod trudnica starih 35 godina vjerovatnost je 1 slučaj na 400 rođenih, a kod trudnica starih 45 godina vjerovatnost je 1:30 da će se roditi dijete sa Downovim sindromom.

Kod trudnica starih 45 godina vjerovatnost da će roditi dijete sa Downovim sindromom je čak 1:30

Upravo zbog tako visokog rizika trudnice se često podvrgavaju dijagnostičkim pretragama ne bi li se otkrilo ima li plod neku od genetskih anomalija. Dijagnostičke metode poput amniocinteze ili biopsije korionskih resica invazivne su pretrage i predstavljaju visok rizik od pobačaja. Faktor je to koji ima izrazito negativan utjecaj na trudnicu jer rizik od pobačaja prilikom ovakvih pretraga iznosi 1-2% što je daleko od zanemarivog uzmemo li u obzir otežano začeće trudnica u zrelijoj dobi.

Kako na najsigurniji način saznati više o zdravlju svoje bebe u trbuščiću?

Sve više budućih roditelja baš se zbog toga odlučuje na neinvazivni prenatalni test NIFTY koji ne zadire u tijelo trudnice i ne predstavlja nikakav rizik od pobačaja. Za provođenje testa NIFTY potrebna je epruveta krvi iz vene na ruci, a može se provoditi već od 10.-og tjedna trudnoće, naime DNA ploda nalazi se i u krvotoku trudnice. Najnaprednijom laboratorijskom tehnologijom analizira se krv da bi se ustanovilo postoji li rizik za neku od najčešćih kromosomskih nepravilnosti kod djeteta. Test NIFTY ima točnost veću od 99% pa ga zbog toga preporučaju liječnici i ginekolozi. Na području BIH surađujemo sa više od 50 liječnika ginekologa kod kojih možete napraviti test NIFTY.

Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici www.nifty-test.ba ili na Facebooku: www.facebook.com/NiftyTestBiH