fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

genetski testovi

Nikada nam nije bilo lakše da saznamo sve o sebi. Nikada nam nije bilo lakše da saznamo skoro sve o svom nerođenom djetetu.

U moru informacija, danas je skoro nemoguće odlučiti se šta je tu dobro, a šta ne. Nemamo na koga da se oslonimo. Doktori, kao kliničari, ne mogu i ne bi ni trebalo da znaju sve o svemu. Komapanije kao kompanije, sve će da ispričaju samo da nas pridobiju na svoju stranu kako bismo uradili, eto, baš njihov “najbolji test među testovima” po “najboljim uslovima”, jer je to sad baš jeftinije nego ikada prije. Upravo te iste kompanije trebalo bi da budu samokontrolišući element kako bi svoj posao uradile na maksimalno profesionalnom nivou i u potpunu korist svojih klijenata i saradnika – doktora.

 Treba li nam sve to? Gdje je granica?

Bosna i Hercegovina ima vrlo neregulisano tržište genetskih testova. To ne znači da je nešto loše u onome što se radi, ali znači da ne postoji nikakav filter u vezi sa onim o čemu se priča “nudi”.

Po pravilu, najveći pritisak se vrši upravo na onim klijentima koji su najosjetljiviji, a to su najčešće trudnice. Tako se danas nude testovi koji tvrde da vrše analizu genetskih promjena koje su nekompatibilne sa trudnoćom, a samim tim i sa životom. To znači da fetus koji nosi ovakvu vrstu genetske promjene, ne može da preživi duže od svega nekoliko sedmica trudnoće i to pod uslovom da se ta trudnoća uopšte i formira. Praktično govoreći, radi se test koji traži nešto za šta svi stručnjaci znaju da ne postoji.

Da postoje nekakve kliničke validacije ovakvih analiza koje imaju relevantnu kliničku upotrebu, cijeli svijet bi o tome brujao – ne samo Bosna i Hercegovina. Dodatno, čak i da se takav rezultat izda, što bi značilo da je najverovatnije lažno pozitivan na izuzetno ozbiljan poremećaj, te na taj način unosi nepotrebnu paniku u život trudnice i njene porodice, doktor ne može da nam donese odluku o daljem tretmanu, već je potrebno aktivirati genetsko savjetovalište – što znači dodatno vremensko odlaganje.

Na kraju, najverovatnije je da taj rezultat i sam test nisu doprinjeli ni najmanje jednom dubljem kliničkom i roditeljskom saznanju o trudnoći – već su samo unijeli dodatnu i potpuno nepotrebnu nervozu.

Drugim riječima: marketinški trik samo zato da bi se stvorio privid o tome kako neki test daje više rezulatata od konkurencije za iste pare, a kompanije savršeno dobro znaju da su šanse da je takav test pozitivan nakon 10. nedjelje ravne nuli. Ovo je najljepši način da se testovi lošeg kvaliteta prikažu kao testovi vrhunskog kvaliteta, zar ne? Upravo zbog ovoga, naslov – pitanje ovog teksta stoji potpuno legitimno na vrhu stranice.

Opasnost genetskog testa nije u samom genetskom testu.

Opasnost genetskog testa je u tome što se koriste marketinški trikovi u igri u koju su uključeni ljudski životi.

Opasnost je kada takvu vrstu usluge nude ljudi koji sa mediciniskom strukom imaju isto toliko zajedničkog kao i prosječan bankar ili arhitekta. Opasnost je kada se testovi nude, a da za svoju uslugu nemaju nikakvu kliničku potvrdu onoga što rade.

Opasnost je kada se budući roditelji uvode u zabludu. Medicinska struka trebalo bi da se vodi etičkim i vjekovima dokazano ispravnim: “Primum non nocere” – “Prvo ne čini zlo – štetu”.

nifty testovi

U svakom momentu test je pod nadzorom vrhunskih stručnjaka u relevantnom polju, od momenta prikupljanja do momenta izdavanja rezultata. Uz to, NIFTY tim u Bosni i Hercegovini i regionu ima stručnjake iz medicine i medicinskih grana koji mogu da pruže potpunu i kvalitetnu podršku na lokalnom nivou – kako pacijentici tako i doktoru.

Svakodnevni kontakti i svakodnevna edukacija doktora i njihovih pacijentica je esencija onoga čime se NIFTY tim bavi i čime će nastaviti trajno da se bavi. Bez marketinških trikova, zamazivanja očiju i unošenja nepotrebne panike u momentu koji je već sam po sebi dovoljno stresan.

Svaki od parametara koji se analizira kroz NIFTY Plus test: trizomije 21, 18, 13, 9, 16, 22; aneuploidije spolnih hromozoma; mikrodelecije; prije implementacije u praksi ispitani su po najstrožim standardima i utvrđeno je da se sa potpunom sigurnošću mogu izdati kvalitetni rezultati koji imaju realnu kliničku aplikaciju i značaj.

Cilj NIFTY tima je da trudnoća prođe bezbrižno i sretno – jer je NIFTY timu svaka pacijentica i njena nerođena beba najveće blago.

***

Više informacija na www.nifty-test.ba