facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty2

NIFTY je prošao najrigoroznije i najveće kliničke provjere na preko 147.000 uzoraka, ne postoji test na svijetu koji ima ovakve kvalitete! Godina 1997. donijela je sa sobom veliki pomak u praćenju trudnoće. Profesor Denis Lo, sa svojim timom stručnjaka, uspio je da izoluje (odvoji) DNK bebe u majčinoj krvi, tokom vrlo ranog perioda trudnoće. U ovome su mu pomogle brojne naučne institucije, kao i multinacionalna kompanija BGI sa sjedištima u Šenženu i Hong Kongu.

Šta je to uopšte značilo tada i šta to znači danas?

Ultrazvučni pregled u trudnoći je dugo godina bio standard za utvrđivanje zdravlja bebe u stomaku. Prije toga su postojale razne metode, između ostalog i procedura prikupljanja plodove vode (amniocenteza) kako bi se utvrdilo genetsko zdravlje ploda. Do 70-tih godina prošlog vijeka, ultrazvuk nije bio u upotrebi u trudnoći, a kada je uveden, nastala je potpuna revolucija u praćenju trudnoće. Isto tako, amniocenteza, koja je do tada rađena “naslijepo”, sada je doživjela značajan korak naprijed.

Međutim, prikupljanje plodove vode kod trudnice sa sobom je i dalje nosio rizik od pobačaja! Kada je Denis Lo otkrio cirkulisanje bebinog DNK u majčinoj krvi, amniocenteza je postala procedura čiji rizik u velikom broju slučajeva može biti potpuno eliminisan, jer je postao NEPOTREBAN!

Bebina DNK u majčinoj krvi omogućava doktorima da saznaju sve najvažnije informacije o samoj bebi, bez potrebe da bodu stomak trudnice i izlažu cjelokupnu trudnoću nepotrebnom riziku. Naravno, ako je nalaz genetskog Nifty testa nepovoljan tj. pozitivan, amniocentezu je potrebno uraditi kao konačni dijagnostički test, ali za najveći broj trudnoća ovo je moguće upotpunosti izbjeći!

Šta je zapravo NIPT test?

Svi testovi koji testiraju slobodnu bebinu DNK u majčinoj krvi zovu se jednim imenom imenom NIPT – Non Invasive Prenatal Test – neinvazivni prenatalni test! Međutim, nisu svi testovi isti i nije svejedno koje testove trudnica radi! Najkvalitetniji testovi koriste najnaprednije tehnologije. U genetici ta tehnologija se zove NGS (Next Generation Sequencing). Ova tehnologija omogućava stručnjacima da izdvojenu bebinu DNK umnože milionim puta kako bi bilo što lakše očitati sve informacije koje taj DNK sadrži u sebi.

Najjednostavniji način da to objasnimo je da zamislite tekst na ekranu koji bi trebalo da pročitate, ali su slova izuzetno mala. Bilo bi veoma teško ako ne i potpuno nemoguće. Sada zamislite da imate mogućnost da ta sitna, nečitljiva slova uvećate. Odjednom možete da pročitate tekst! E, baš tome služi tehnologija sekvencioniranja.

Sekvencioniranje - Šta to ustvari znači?

Sekvencioniranje omogućava jasno očitavanje svih važnih elemenata koje DNK sadrži. Osim toga, omogućava i očitavanje elemenata koje nismo očekivali da će biti u bebinom DNK, a ipak smo ih našli. Ovi neočekivani elementi mogu biti potpuno bezazleni, ali u nekim slučajevima  mogu i da budu od životnog značaja. Nema druge tehnologije koja je danas u upotrebi u NIPT testovima koja može da pruži ovakav kvalitet analize.

Kako da znamo da je neki NIPT test dobar a neki nije?

Najstariji i najprovjereniji od svih NIPT testova koji postoje na svijetu je NIFTY. Nije uopšte iznenađujuće kada se uzme u obzir da je NIFTY test onaj koji se provodi u laboratorijama kompanije BGI – najveće svjetske genetičke kompanije.

NIFTY je izdao rezultate preko 2.000.000 puta. Da, čitate dobro: dva miliona žena širom svijeta uradile su ovaj test!

NIFTY je prošao najrigoroznije i najveće kliničke provjere na preko 147.000 uzoraka. Ne postoji test na svijetu koji ima ovakve kvalitete!

Šta to znači za jednu trudnicu?

To znači da doktor i pacijentica mogu biti sigurni da će, kada uzorak NIFTY bude prikupljen nakon navršene 10. sedmice trudnoće, rezultat dobiti i to u periodu od 6 do 10 dana. To znači da će taj uzorak biti obrađen po najvišim svjetskim standardima i da će biti izvršen u najvećoj i najmodernijoj laboratoriji koja je pod konstantnim nadzorom više od 30 genetičara.

To znači da su i doktor i pacijentica sigurni kada dobiju NIFTY rezultat, da je on tačan i da se na taj rezultat mogu osloniti i pripremljeno i smireno dočekati porođaj. To znači da mama može da bude bezbrižna tokom trudnoće, što je svima cilj.

Više informacija na www.nifty-test.ba