facebook twitter youtube pinterest instagram

moms day

"MomDay", jedinstveni edukativno-zabavni događaj u okviru Omladinskog filmskog festivala će se održati u Sarajevu, na Žutoj tabiji, u subotu, 29. jula 2017. godine, sa početkom u 10.00 sati.

U organizaciji Bio Save, vodeće banke matičnih ćelija u regionu, ovaj događaj  je organiziran specijalno za buduće mame, ali i sve one koji se žele bolje informirati o bitnim stvarima za  veliki događaj u svakom životu – roditeljstvo, s posebnim naglaskom na majčinstvo. 

Mom’s Day se sastoji od niza praktičnih i interaktivnih radionica, koju će voditi kvalificirani stručnjaci,  koji će pružiti odgovore na teme koje su jako bitne i o kojima mislimo da znamo sve, ali o kojima još  uvijek možemo puno naučiti. 

„Planirane praktične radionice za buduće mlade roditelje, koji su zainteresirani za zdrav život i osiguranje  što boljih životnih uvjeta i prilika za svoju djecu, zamišljene su kao mjesto na kojem će svi zainteresirani  pronaći profesionalne, tačne i praktične informacije o najzahtjevnijem segmentu života: kako biti što  bolji roditelj,“ kaže Vanja Mihajlović, manager za razvoj Bio Savea u BiH. 

Pozivamo sve roditelje, i one koji to tek planiraju biti, ali i sve koji žele kvalitetniji život za svoju porodicu, da nam se pridruže u subotu, 29. jula, od 10.00 sati, na Žutoj Tabiji. U slučaju nepovoljnih vremenskih  prilika, manifestacija se premješta, u istom terminu, u Dom Armije, Ulica Zelenih beretki 22. 

Radionice

Yoga za trudnice na otvorenom: prema posljednjim naučnim studijama, prenatalna, ali i postnatalna  yoga smanjuje rizike kod poroda, smanjuje krvni pritisak, bol, ali i stres. Polusatna radionica je osmišljena  da zainteresiranim budućim, ali i sadašnjim majkama pruži osnove tehnike disanja i opuštanja, kao i kako  naći 10 minuta u pretrpanom rasporedu za yogu. 

Patronaža - prije i post porođajna briga o sebi i bebi: kaže se da je patronažna sestra najdraži posjetilac  nakon porođaja. Šta tačno očekivati od patronažne posjete, ali i kako voditi računa o sebi i bebi između  posjeta je tema ove radionice. 

Vježbe u trudnoći: Kako pronaći aktivnost koja vam najviše odgovara u trudnoći? Tijelo se mijenja,  navike također. Naučite kako “čitati” znakove koje vam šalje tijelo i kako ih sprovesti u djelo.  Uloga Škole za trudnice: cilj ovakvih škola je pripremiti ženu za porođaj bez straha, ali i očeve.  Certificirano osoblje će voditi polaznike kroz čitav proces pripreme za porođaj, a trudnice, ali i očevi, će  biti u prilici da pitaju sve što ih zanima o tom prirodnom fenomenu. 

Prisustvo pedijatra - prva pomoć za bebe: najbolji prijatelji roditelja i djeteta. Prilika da se još jednom  uvjerimo u to. 

Edukacija u trudnoći i poslije trudnoće – Dojenje: Nauka o ljubavi, najveći izazovi u dojenju i kako ih  prevazići: Dojenje je najvrijedniji dar koji možete dati djetetu. Iako se čini kao lak, prirodan proces, često  zna biti bolan i neugodan, i za majku i za bebu. Praktični savjeti, razmjena mišljenja i druženje su odlike  ove radionice. 

Ko je dula? Zašto je bitna podrška dule na porodu? Osoba koja je sa porodiljom tokom porođaja, koja  pruža fizičku podršku, ali i emotivnu. Dula ne mora biti muž, ili neko od bliže porodice. Dula se bira, a o  njenom značaju zainteresirani će saznati tokom ove radionice. 

Edukacija o pravilnom nošenju beba - svi pravilni načini vezanja marame za bebe: nošenje bebe zvuči  tako prirodno, zar ne? Ali koliko nas zna pravilan položaj koji bebe trebaju imati, kako napraviti  povez...onda uvidimo da i nije jednostavno kao što se čini na prvi pogled. Praktična radionica, praktični  savjeti, sretni roditelji i sretna beba...happy days! 

Prisustvo ginekologa: svi znamo kakvu ulogu ginekolog ima u životu odrasle žene, naročito one koja se  sprema postati majkom. Ali, nije loše podsjetiti se.