facebook twitter youtube pinterest instagram

 imena 2017

Ahmed i Amina su najomiljenija imena u Federaciji BiH, a Stefan i Marija u Republici Srpskoj,  piše  portal "Značenje imena". A koja imena nas ujedinjuju?

 Ahmed i Amina

Ime Amina  je 2017. godine uspjela da oduševi najviše mladih roditelja u Federaciji, te redosljed prvih pet ženskih imena izgleda trenutno ovako: Amina, Mejrem Sara, Asja, Lamija. 

Ime Amina je arapskog porijekla i znači vjerna, poštena, pouzdana i sigurna. Takođe se prevodi i kao "žena mira i harmonije“. Ovo je jako često ime među muslimanima. Iako su se pozicije malo ispremještale , jedina novost među top 10 je Hana. Ovo ime je sve popularnije ne samo u BiH nego i u ostalim zemljama u regionu.  Kratko, lijepo, univerzalno, internacionalno - Hana je definitivno ime bez greške.  

U Federaciji BiH je ove godine na listi za dječake  na tron došao Ahmed. Drugo mijesto je osvojio Daris, a slijede ga Amar, Davud i Adin. 

Stefan i Marija

U Republici Srpskoj stanje na rang listama ostaje nepromijenjeno i na tronu su i dalje Marija i Stefan.

Iako u Republici Srpskoj Luka nije uspio da svrgne Stefana, on je sa treće pozicije dospio na drugo mjesto i potisnuo Lazara, Nikolu i Pavla za po jednan podeok. Čini se da oduševljenje imenom Luka ne jenjava već više od deset godina. Ovo ime nije na tronu top lista imena za dječake samo u Srbiji, već je i u Hrvatskoj  u skoro svim vešim gradovima je već godinama na mestu broj jedan. A u Austriji i Nemačkoj je ime u formi Luca i Lukas dospjelo na listu popularnosti poslijee hita "My name is Luka" Suzan Vega još davne 1987. godine i od tada je konstantno u samom vrhu.

Luka je muško ime grčkog porijekla, izvedeno od grčke reči “luks” što znači “svetlost”, te se može se reći da je Luka “osvijetlio” deceniju. Najomiljenije žensko ime je prošle godine u Srpskoj Republici bilo Marija. A onda slijede Sofija, Ana, Milica i Sara. 

beba ljubav

Imena koja nas ujedinjuju

Ime Sara se našla i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj među top 5 najomiljenijih imena. Ovo ime  je simbol, jer pokazuje da Srbi i Bošnjaci daju isto ime svojim kćerima. 

Na arapskom ime znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna.” Na hebrejskom ime je izvedeno od reči Sarai i znači “kneginja, vladarka, žena visokog ranga”.

No ove godine Sara nije jedino ime koje nas ujedinjuje. Poprilično novo na sceni, a već u prvih 15 u oba entiteta, a i u Beogradu, je ime koje nema niti arapsko niti hrišćansko porijeklo, a to je ime Una.

Interesantno je da se ovo ime koje u sebi ima latinsku osnovu ne bilježi nigdje u statistikama popularnih imena u Evropi osim na našem podneblju. Kako tumači portal „Značenje Imena“ naziv rijeke u BiH uzet zа lično ime. Prema legendi rijeka Una je dobila ime od starih Rimljana. Kad su prvi put ugledali njezinu živopisnu ljepotu, okružje, čuli žubor i buku njezinih slapova, kaže legenda, uzviknuli su "una!" što na latinskom znači "jedna", "jedina"!

Više o top listama i značenju imena  pročitajte na znacenje-imena.comprirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos