fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Majčinstvo je neplaćena karijera koja ne podrazumijeva penjanje na korporacijskoj ljestvici i unapređenja. To je posao bez glamura, bez pauze za ručak i bez ćaskanja sa kolegicama iz ureda. Nekada zna biti odvratan i gnjusan i uključuje brisanje i čišćenje raznih izlučevina, mašine i mašine opranog i neopranog rublja, puno peglanja i puno odricanja. Na kraju godine dobri radnik ne dobije bonus, a ne postoji niti odmor niti bolovanje.

Ipak, neke žene unatoč tome, odluče ostati kod kuće i biti mame domaćice, čak i one koje su nekada imale karijeru. To nije uvijek laka odluka, a definitivno nije niti financijski najisplativija.

Zbog svega toga, užasno je frustrirajuće i iscrpljujuće kada tvoj život i tvoj izbor komentira okolina, a ponajviše zaposlene majke. Zato jedna zaposlena majka nikada ne bi trebala reći sljedeće stvari majci s punim radnim vremenom:

1. Ja ne bih mogla biti samo majka i nemati karijeru

Budimo realni, naravno da svaka žena to može, neće umrijeti ako se odluči za tu opciju. Bi li ta odluka bila jako teška? Naravno, kao što to obično i je za svaku ženu bez iznimke.

Nitko ne ostaje kod kuće zato što je to jednostavnija opcija, već jer je to stvar njegovog izbora i vjeruje u njega, koliko god izazovna ta odluka može postati.

2. Majčinstvo me jednostavno ne ispunjava dovoljno

Ovo je baš nepristojno reći na glas i pravo je ‘patroniziranje’ mami domaćici. Dok zaposlena majka gradi karijeru i uživa u izazovima, želi jednako tako istaknuti da majka domaćica ‘uživa’ u jednostavnim aktivnostima poput kuhanja, čišćenja i mijenjanja pelena.

Niti jedna majka ne uživa radeći isključivo te stvari i treba imati na umu da je ponekad veći izazov održati glavu ‘zdravom’ i nastaviti se razvijati, održavati odnose kao majka domaćica nego zaposlena majka.


3. Nismo si mogli priuštiti da sjedim doma i ne radim ništa

To je isto kao da priđete nekoj osobi koja ima malu plaću, na primjer blagajnici u trgovini i kažete joj: „Ja si nisam nikako mogla priuštiti da budem blagajnica, pa sad radim nešto drugo, bolje od tog vašeg posla“.

Vjerojatno to nikada ne biste učinili jer je bezosjećajno i zločesto te ponižavajuće nekome govoriti da ne biste radili njihov posao samo zato što nije najbolje plaćen.

Tako je jedna 24-sata mama prokomentirala: “Moj suprug i ja žrtvujemo drugi prihod jer vjerujemo da je za našu djecu najbolje da ih odgaja netko kome je najviše stalo do njih, tko brine za njihov uspjeh i tko nikada neće odustati od njih“.

4. Zar to nije loše za tvoju karijeru?

„Pa da, to je loše za moju karijeru, hvala što si to istaknula, jer i sama primjećujem“, što drugo reći kada netko upita ovo pitanje? Mnogim majkama se dogodi da budu uspješne u svojim poslovima, onda odustanu od posla na nekoliko godina da bi podizale djecu i nakon toga se uopće više ne mogu zaposliti u svojoj branši.

Jednoga dana, ako i kada se odluče na povratak, te majke će se morati itekako boriti i koprcati te iskazati dvostruko više napora kako bi pronašle neko radno mjesto za sebe. Po znanju, iskustvu i plaći će vjerojatno zaostajati za mlađim kolegama. Neke od njih istaknule su kako ih takve misli drže noćima budnima, a ‘dobronamjerna’ pitanja poput ovoga o karijeru sam osu šlag na vrhu torte.

5. Zar ne osjećaš kao da gubiš svoj identitet?

Ponekad. Često. Ali tada se borim da se to ne dogodi. Čitam, vježbam, isprobavam nove stvari. Nitko ne želi imati isključivo titulu ‘gospođa mama’, i zaboraviti kako se zove i preziva.

„Ne znači ako sam majka s punim radnim vremenom da nemam nikakvih interesa u životu. Imam ih puno, i za razliku od zaposlenih majki, stignem im se i posvetiti. Uživam u vrtlarenju, isprobavanju novih recepata, sviranju klavira, čak i u znanstvenim pokusima sa svojm djecom“, komentirala je jedna mama. Dodaje kako i ona, kao i zaposlene majke, voli i želi da se njezin rad prizna i cijeni, što na žalost nije uvijek tako.

Iako poenta ovog teksta proizašlog iz bloga majke koja je nekad radila u velikoj računovodstvenoj kompaniji, a sada je domaćica – kućanica – mama nije da se sve majke svijeta ujedine i odu kući odgajati djecu, poenta je ta da treba cijeniti i uvažavati tuđe mišljenje, a ne gledati na druge s visoka i osuđivati ih.

(svezabebe.ba/Djecjaposla.com)




srce2016
 
budi kum sos