fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

tehnologija-djeca

Znam na sopstvenom primjeru koliko je važno prvo završiti poslove i obaveze, piše mama dvoje djece i autorka bloga „Narrowback Slacker“. Ako počnete dan sa daljenskim u ruci, ništa nećete obaviti. I moja djeca su ista kao ja  – ako su ekrani u blizini, igraće se do iznemoglosti, primjećuje ona.

A budući da sam suviše lijena da se raspravljam, riješila sam da ih naučim da srede prioritete, i završe svoje obaveze kako ja to ne bih morala da radim umjesto njih, objašnjava ona.

Zbog toga je  ova mama sačinila listu, koja se, po njenim riječima, poslije šestomjesečnog testiranja pokazala vrlo djelotvornom.

U pitanju je kratki spisak stvari koje njena djeca – od deset i trinaest godina – moraju da rade svakog dana, prije nego što smiju i da pogledaju u neki ekran.

Nema ekrana osim ako ste:

1. Čitali bar 25 minuta neki tekst, a da to ne bude strip

2. Uradili sav domaći

3. U kalendaru zabilježili sve predstojeće rokove i kontrolne zadatke, i isplanirali termine za učenje

4. Radili nešto kreativno ili korisno bar 45 minuta

5. Namjestili krevet i sredili sobu

6. Obavili bar jedan kućni posao (sa njene liste)


Objasnila je djeci – možete koristiti računar ili gledati televiziju koliko god hoćete, sve dok prethodno uradite sve sa spiska. Nema popuštanja, pregovaranja, žalbi.

Vjerovatno mislite da mi se djeca po ceo dan zaglupljuju ispred ekrana? E, tu stupaju na snagu Njutnovi zakoni, piše ona. Ako deca ujutru odmah izjure napolje, cijeli dan će se igrati. Ako prvo sjednu ispred ekrana, cijeli dan će buljiti u njega.

Prve nedjelje, kćerka je naučila da koristi pištolj za ljepilo i po čitav dan je pravila trospratnicu od kartona i čepova od plute. Sin je uzeo knjigu u ruke i za dvije nedelje pročitao ih čak pet. Domaći zadaci bili su urađeni bez podsjećanja. Pekli su i kolače, a soba im je bila uredna. Vrijeme za računarom se smanjilo.

Za ovih šest mjeseci, rezultati su odlični, zaključuje ona, preporučujući ovaj metod svim roditeljima koji muče iste muke sa djecom ispred ekrana.

(svezabebe.ba/Detinjarije.com)




srce2016
 
budi kum sos