facebook twitter youtube pinterest instagram

Kvalitetan san vrlo je važan za normalan razvoj mozga, osobito kod beba. Iako se do sada vjerovalo kako spavanje u roditeljskoj postelji ima mnogo više opasnosti nego prednosti, posljednje istraživanje je poljuljalo ovu teoriju.

Dr. Bergman sa Sveučilišta u Cape Townu, donosi DailyMail, tvrdi da za pravilan razvoj novorođenčad treba spavati na majčinim prvima prvih nekoliko tjedana, a potom bi dijete trebalo ostati u majčinoj postelji sve do treće ili četvrte godine. Kontroverzni pedijatar tvrdi da bebe manje spavaju u krevetiću nego u majčinom naručju, što dovodi do porasta stresa, što čini štetu mozgu i može dovesti do problematičnog ponašanja kod djeteta u kasnijoj dobi.

Mnogi su se pobunili na ovu teoriju jer su istraživanja diljem svijeta dokazala kako spavanje u krevetu s roditeljima povećava opasnost od iznenadne dojenačke smrti, no Bergman ovo ne smatra dovoljno dobrim argumentom jer do gušenja i iznenadne dojenačke smrti dolazi zbog otrovnih para, velikih jastuka i opasnih igračaka, a ne majčine prisutnosti.

Promatrano je šesnaest beba koje su jedno vrijeme spavale u majčinom naručju, a kasnije u krevetićima. Kada su spavale u krevetiću više su bile izložene stresu tijekom sna. Od šesnaest beba samo šest je imalo miran san u krevetiću i kvaliteta sna je bila mnogo lošija.


Doktor Bergman tvrdi kako promjene u mozgu do kojih dolazi zbog stvaranja hormona stresa mogu utjecati na uspostavljanje odnosa kasnije u životu te čak mogu dovesti do promiskuitetnosti.

Sve dok su roditelji nepušači, ne konzumiraju alkohol i droge, nemaju preveliku tjelesnu težinu, nisu bolesni ili pretjerano umorni smatra da bi bebe trebale spavati s mamom u krevetu.

No, profesor Haycock koji već godinama proučava iznenadnu dojenačku smrt izjavio je kako on i dalje smatra da je najsigurnije mjesto za bebe odvojeni krevetić u roditeljskoj sobi.

(svezabebe.ba/Index.hr)prirodan porod2016


maticne_celije
 
budi kum sos