fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Potpuna ravnopravnost roditelja kad je u pitanju briga o djeci vjerovatno još nigdje nije postignuta, ali je Švedska država odavno poznata po tome što se trudi podržati mame i tate u građenju odnosa s njihovom djecom tako što im oboma nalaže da uzmu roditeljski dopust.

Naime, roditelji u Švedskoj imaju na raspolaganju ukupno 480 dana plaćenog porodiljskog dopusta, a najmanje 60 od tih dana mora uzeti drugi roditelj. Ta dva mjeseca neprenosiva su, dakle, ako drugi roditelj odluči ne uzeti vrijeme za brigu o bebi, tih 60 dana je izgubljeno. Za vrijeme porodiljskog dopusta, roditelji dobijaju 80 posto svoje plate.

Neki roditelji odlučuju se na potpuno ravnopravno preuzimanje dužnosti roditeljstva te uzimaju podjednak broj mjeseci za brigu o djetetu. Za ovaj korak ka potpunoj ravnopravnosti, država ih nagrađuje dodatnim novčanim bonusom.

Podaci Svjetskog ekonomskog foruma govore da u Švedskoj gotovo 90 posto očeva uzima roditeljski dopust, a u 2013. godini je 340.000 očeva odlučilo uzeti dopust prosječnog trajanja sedam sedmica. Majke i dalje duže odsustvuju s posla od očeva, ali taj jaz se smanjuje iz godine u godinu.

Švedska je roditeljski dopust za oba roditelja uvela još 1974. godine, kao prva država u svijetu, a tada su majke koristile 99,5 posto datog vremena. Uvođenje mjesec dana samo za očeve 1995. godine primoralo je muškarce da se više uključe, a 2002. za njih je uveden i drugi mjesec. Na taj način, država je preuzela odgovornost za podizanje stepena ravnopravnosti spolova i u "najtežem i najslađem" zadatku - brizi za djecu.


"Vrijedilo je svake krune"

U svojoj seriji fotografija naziva Švedski očevi, Johan Bävman dokumentuje kako izgleda vrijeme koje očevi na porodiljskom dopustu provode sa svojom djecom.

"Započeo sam ovaj projekat kad sam ostao kući sa svojim sinom i palo mi je na pamet da bi bilo dobro zabilježiti kako izgleda porodiljski dopust za očeve, čuti zašto su se oni odlučili na to, kako bi i drugi roditelji učili iz njihovog iskustva", kaže Bävman.

Među tridesetak očeva koji su, zajedno sa svojim mališanima, stali pred Bävmanov objektiv su inženjeri, umjetnici, prodavači, dizajneri, studenti, arhitekti.

Johan Ekengård, jedan od očeva koji se našao na Bävmanovim fotografijama, uzeo je devet mjeseci porodiljskog dopusta za brigu o novoj bebi u porodici, baš koliko i njegova partnerica, s kojom ima troje djece: Ebbe (7), Tyra (5) i Stina (1).

"Finansijski gubitak zbog odlaska na roditeljski dopust vrijedio je svake krune. Postao sam samopouzdaniji otac, bolje razumijem svoju partnerku, a jače veze koje sam uspostavio s djecom važne su za njihovo odrastanje", kaže Ekengård.


Urban North je uzeo deset mjeseci odsustva s posla da bi se brinuo o sinu Holgeru.

"Moja supruga i ja se trudimo biti što ravnopravniji u našoj svakodnevici. Naš sin Holger je prestao nositi pelene sa samo četiri mjeseca, jer smo oboje predano radili na tome i danas sam vrlo ponosan na taj podatak. Moj dan se sastoji od kuhanja i igranja s mojim djetetom", priča Urban North.

Loui Kuhlau kaže da u njegovom domu nikad nije bilo nikakve rasprave o tome da li bi trebalo ravnopravno podijeliti roditeljski dopust.

"Da nisam imao tu mogućnost da ostanem kod kuće s našim sinom gotovo godinu dana, vjerovatno nikad ne bih saznao kakav je on kao osoba i kakve potrebe ima. Iako je to cjelodnevni posao, teško mi je razumjeti zašto neko ne bi želio biti kod kuće sa svojim djetetom."

 


Jonas Feldt trenutno je na jednogodišnjem roditeljskom dopustu i provodi vrijeme s kćerkicom Siri. Za prvu kćerku Lovis uzeo je devet mjeseci dopusta. "Otvorilo mi je oči kad sam pročitao rezultate ispitivanja koji su otkrili da se većina djece, kad su uznemirena, obraća svojim majkama, zatim bratu ili sestri, zatim nekom iz škole, a tek nekad daleko iza na spisku dolaze očevi. Želio sam da se moja djeca sa mnom osjećaju podjednako sigurna kako se osjećaju sa svojom mamom, a ta veza je nešto što se gradi za vrijeme roditeljskog dopusta", kaže Feld.

"Kada odlučite donijeti novo biće na ovaj svijet, također dobivate i odgovornost da ih podižete kroz život, a bebe od početka života trebaju oba roditelja pored sebe", kaže Samad Kohigoltapeh.

(svezabebe.ba/RadioSarajevo.ba)




srce2016
 
budi kum sos