fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

U BiH ove sedmice počinje kampanja "Vrtići za sve", s ciljem povećavanja svijesti javnosti i donosilaca odluka o značaju predškolskog obrazovanja, obzirom da u BiH tek svako sedmo dijete pohađa programe predškolskog odgoja i obrazovanja. Kampanja je dio projekta “Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje”, koji realizuje UNICEF u saradnji sa obrazovnim vlastima i nadležnim institucijama uz podršku fondacije Dubai Cares.

„Prema statističkim podacima, tek svako sedmo dijete u Bosni i Hercegovini ima pristup predškolskom obrazovanju, što je mnogo manje u poređenju sa drugim, čak i manje razvijenim zemljama. Mnoga istraživanja su potvrdila da je kvalitetno predškolsko obrazovanje veoma vazno za razvoj djeteta, ali i za razvoj društva u cjelini“ – izjavio je dr. Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a u BiH.


Kampanja ilustracijama i porukama naglašava ključne probleme u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini – nedostupnost predškolskih ustanova za djecu u ruralnim područjima, nepostojanje budzetske stavke i nerazumijevanje važnosti investicije u kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje, te nedostatak razumijevanja značaja ranog učenja za razvoj djeteta.

Sve ovo rezultira činjenicom da tek jedno od sedmero djece u BiH pohađa programe predškolskog odgoja i obrazovanja, te sva djeca nemaju jednake mogućnosti za rano učenje i nisu jednako spremna za školu.

Projekat UNICEF-a sproveden u saradnji sa obrazovnim vlastima i nadležnim institucijama, kojeg je finansijski podržala fondacija Dubai Cares u prošloj godini omogućio je pristup predškolskim programima za preko 7500 djece širom Bosne i Hercegovine.

Posebna pažnja je posvećena djeci iz ruralnih sredina, te iz ranjivih i manjiskih grupa, a i naredne aktivnosti koje podržava UNICEF imaju za cilj povećati pristup predškolskom odgoju i obrazovanju kroz sistemska i strateška rješenja.




srce2016
 
budi kum sos