fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

 

Da više žena doji svoju djecu najmanje 4 mjeseca nakon poroda, uštede u zdravstvu bile bi značajne i brojale se u milionima dolara. Ne treba zanemariti niti zdravstvene dobrobiti za majku i dijete, poručuju naučnici u Velikoj Britaniji.

"Istraživanja pokazuju da je čest slučaj 'sramote' ako žena doji bebu na javnom mjestu, prihvaćanje zamjenske mliječne formule kao normalan i zdrav način hranjenja bebe i nedostatak znanja i iskustva u dojenju zabrinjava zdravstvene djelatnike, tvrdi Subhash Pokhrel, naučni ekonomist sa Univerziteta Brunel u Londonu, koji je vodio studiju, piše Reuters.


Ako bi 75 posto britanske djece bilo dojeno, umjesto trenutnih 25 posto, država bi uštedjela nevjerojatnih 9,6 miliona dolara koji odlaze na liječenje crijevnih problema kod nedonoščadi, navodi se.

Autori nove studije tvrde i da nije zanemariva činjenica da majke koje doje svoju djecu imaju manji rizik od obolijevanja od raka dojke.

Broj žena koje doje u Velikoj Britaniji se povećao sa 62 posto na 81 posto u posljednjih 20 godina, ali samo polovica žena koje su započele s dojenjem će 'izdržati' šest sedmica ili duže, tvrdi Pokhrel.

(svezabebe.ba/Večernji.hr)




srce2016
 
budi kum sos