fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

etickalinija

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) instalirao je, na web stranici, antikorupcijski program "Etička linija" i tako korisnicima zdravstvenih usluga, građanima i uposlenicima omogućio da prijave svaki vid nepravilnosti u radu, piše Fena. 

Generalni direktor KCUS-a Damir Aganović kaže da je već registrirana jedna dojava koja se razmatra. Razmatranje traje oko sedam dana, a osoba koja je upozorila na nepravilnost o poduzetim mjerama bi trebalo da bude obaviještena u roku od 45 dana. 

"Pet ljudi radi na pregledanju, uz nadzor supervizora koji su educirani. S pravnog aspekta se mora pregledati. Ukoliko naši educirani stručnjaci odluče, ide se na daljnje korake, odnosno na podizanje prekršajne ili krivične prijave", kazao je direktor Aganović.  

Precizira da prijaviti mogu kako pacijenti tako i uposlenici KCUS-a te vanjski suradnici, a radi što veće transparentnosti i učinkovitosti rada te medicinske ustanove rezultati će biti objavljeni na web stranici KCUS-a.  

"Osoba koja podiže prijavu je apsolutno zaštićena, čak ima svoj pin broj tako da ako podnosilac prijave nije zadovoljan, on ima dokaz i može se obratiti vanjskoj nadležnoj instituciji", kaže on.  

Stav uprave KCUS-a je, kako navode, da niko u najvećoj i najutjecajnijoj zdravstvenoj ustanovi u BiH ne smije javni podrediti ličnim interesima.  

"Odgovornost i integritet je vrhunski imperativ u našem radu, pa u tom svjetlu promatramo ulogu "Etičke linije" kao sredstva za afirmaciju javnog interesa. Ponosni smo na činjenicu da koristimo eksterni sistem za prijavu nepravilnosti sa zlatnim standardom jer sistem ne dozvoljava brisanje ili korigiranje sadržaja prijava ili datuma, što omogućava anonimnim prijaviteljima da putem jedinstvenih pin kodova prate status svoje prijave", poručio je prof. dr. Damir Aganović, generalni direktor KCUS-a.

Izvor: FENA




srce2016
 
budi kum sos