fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Piše: Mama sa bloga Mommy who hasn’t got a clue

U braku ste nekoliko mjeseci, za sad ste ispijali sa mužem samo čašu meda. Uživate pored voljene osobe, imate svo vrijeme ovog svijeta samo za vas dvoje. Pitate se zašto ljudi u braku toliko kukaju i izgledaju kao smrknuti pitbulovi, pa da ste znali da je bračni život tako lijep venčali biste se još ranije.

 

Vreme polako prolazi, svi vas već zapitkuju kad će prinova. Polako vam je muka od odgovaranja na to pitanje. Osjetite olakšanje kad se na štapiću pokaže plava boja i srećni ste što možete svima da razglasite da ćete za devet mjeseci postati roditelji. Počinjete sa partnerom da smišljate imena za bebu. Javljaju se i prve razmirnice, jer imate drugačiji pogled po pitanju izbora imena za vaše bebice. Na kraju uspijevate da se dogovorite.

Ljubav prema suprugu smjenjuje se sa netrpeljivošću poput plime i oseke kako vam raste stomak i postaje vam sve teže boraviti u sopstvenom tijelu. Već možete da vidite da je beba povukla na oca, pošto voli da vam kontrira. Ne uspijevate da se uskladite oko spavanja, nikako da uklopi svoj raspored sa vašim. Taman kad prilegnete željni sna, beba koja je do tad mirovala odjedanput živne i počne da vas šutira.

Bez obzira na malu neposlušnost i udarce koje trpite, jedva čekate da imate svoje dijete u rukama. Došao je i taj dan kada vas suprug vozi u porodilište, uz poljubac i utješan zagrljaj oprašta se sa vama do sljedećeg viđenja kada će vas biti troje. Posle nekog vremena držite svoju bebu u rukama i javljate mužu da je postao tata.

Ubrzo će vam postati jasno da je najbolje da pratite bebin ritam i prestanete da joj namećete svoj. Jednostavno neka jede kad joj se jede i neka spava, kad ona hoće. Ukoliko ste pametni pratićete njen ritam, pa ćete i vi spavati kad i beba. Ukoliko ste kao ja, bacićete se na krpu, usisivač i kutljaču dok vam dijete slatko sni kako biste doveli kuću do savršenstva. Savjetujem vam da se manite uloge savršene domaćice i da utonete u san, dok još imate priliku. Rijetko koja beba noću  spava u kontinuitetu, obično se često bude i glasno bune što vi, sasvim prirodno, hoćete da je uspavate i nije vam baš do igranja u četiri ujutro. Muž sve to blaženo prespava kao krokodil, eventualno se jednom probudi kako bi zarežao na vas što ne nunate tu bebu, nego je puštate da plače i njega budi, iako dobro znate da sutra mora na posao. Onako bunovan nije ni svjestan da izaziva sudbinu i da se jedva suzdržavate da ga ne pošaljete na vječni počinak.


I tako mjeseci prolaze dok se vi polako pretvarate u kostur, jer jedete s nogu i trčite da pozavršavate sve kućne poslove dok vam se dijete igra ili spava. Da vam je neko rekao dok ste bili devojka da ćete izvoditi dijete u šetnju sa takvom ‘frizurom’ i u odjevnim kombinacijama ‘apa drapa’ ukrašenim flekama od hrane ne biste mu vjerovali. Ipak, postaje vam sve lakše kako dijete raste i nije toliko vezano samo za vas. Uskoro je vrijeme da se vratite na posao, a dijete predate u vrtić. To vam veoma teško pada, jer ko će brinuti o vašoj bebi bolje od vas? Uzrujani ste na samu pomisao da se rastajete od djeteta. Dogovarate se sa mužem da idete odmah na drugo, jer mislite da će vam biti lakše dok ste još u pelenama i u bebećem ritmu.

I voila, eto vas opet sa stomakom. Ovaj put vam je malo teže, jer ne možete da odmarate kad vama odgovara, već uklapate svoj ritam sa djetetovim. Druga trudnoća vam prolazi mnogo brže nego prva, jer vam se dani brzo smjenjuju, dok trčite za svojim prvijencen i brinete o njemu/njoj. O porođaju ne razmišljate toliko, jer se brinete kako ćete ostaviti dijete i kako će ono bez vas dok ste odsutni. Vjerovatno ćete liti suze na putu do porodilišta, dok budete grlili omiljenu igračkicu vašeg djeteta.

Koristite vrijeme u porodilištu da se naspavate i odmorite koliko god možete, jer će vam trebati energije za vaše dvoje djece. Prvo što će otpasti sa spiska obaveza su kućni poslovi, koje ćete obavljati samo onoliko koliko morate. Red i čistoća u kući jednostavno ne idu zajedno sa malom djecom. Mama koja uspijeva pored mališana da joj kuća blista, skidam joj kapu. Vidite da se obaveze majke dvoje djece drastično povećavaju u odnosu na obaveze mame jednog djeteta, a slobodno vrijeme smanjuje na minimum. Kako bude beba rasla i krene u invaziju na igračke starijeg djeteta iskrasavaće sukobi na svakom ćošku, koje ćete morati da gasite. Rečenica koju ćete često čuti je ‘Biće lakše kad porstu’. Nadate se da će tako i biti, naročito kada naiđe zimski period, pa su djeca češće bolesna, jer još nemaju izgrađen imunitet. Proće i to jednom i djeca će ojačati. Do tad čuvajte živce i snagu.

Biti mama je najdivnija uloga na svijetu, ali ukoliko ne pazite na sebe i odmarate kad god možete premorićete se i možete narušiti svoje zdravlje. Delegirajte obaveze bliskim osobama i štedite se koliko možete, jer mama servis radi u tri smjene.

Izvor: Adria Daily



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos