fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Piše: Mama Tamara sa bloga Geravodeli

Niko nikada na svetu nije bio spreman za dijete. Jednostavno, pojma nemate šta vas čeka dok ne postanete roditelj. Vaš roditeljski put zavisi od vas samih, ali i od karaktera vašeg djeteta. Nemojte misliti da ga možete promijeniti. Ne. Pokušajte da ga oblikujete i da ga podržavate jer niko nikad nije pobjedio vetrenjaču.

 

 

Sa jednim djetetom je teško. Sve je novo, sve je čudno, možda ste uplašeni, možda zbunjeni, a možda ste se odlično snašli u ulozi roditelja. Svaka čast.

Meni je trebalo 5 godina i 3 djeteta da organizujem svoj život sa djecom baš onako kako mi godi i sada nesebično dijelim iskustva koja sam na mom putu stekla.

Šta sam uradila da sebi olakšam život sa decom?

1) Pomirila sam se sa prašinom

Prašina je postojala prije vas, a postojaće i nakon vas, te nema razloga gubiti svoje vrijeme i boriti se protiv nečega što se ne može iskorijeniti (osim ako ne odlučite da živite u vakuumu). Brišite i luftirajte, ali nemojte biti opsjednuti čistoćom. A i kažu da je dobro za djetetovu otpornost i protiv alergija.

2) Imam pomoć u kući

Gdje bih ja bila bez naše Zorke. Zorka dolazi svake srijede i čisti cijeli stan. Mienja i posteljinu. Stavi da se pere i dok se ja vratim, sve je već suho. Djeca u vrtiću, Vlada na poslu, beba i ja u šetnji. Kad se vratim, sve je cakum-pakum. Sjednem, gledam i ne mogu da se nauživam. Djeca dođu iz vrtića, za 20 minuta je sve isto kao prije čišćenja. Ali su barem prebrisani podovi, usisana prašina, oribano kupatilo… (nemojte me pitati za Zorkin broj telefona, neću vam ga dati)

3) Odložila sam peglu

Ja ne peglam. Ništa. Osim dvije suknje koje obučem tri puta godišnje i dvije Vladine košulje koje sam opeglala. Život je prekratak da bi ga proveli peglajući. Prvom djetetu sam stvari peglala 6 mjeseci, drugom 5, trećem 3… nastavi niz.


4) Sortiram veš

Ovo je bio revolucionaran potez u našem kupatilu. Imamo četiri korpe srednje veličine. Jedna za bijeli, druga za crni, treća za šareni i četvrta za svijetli veš. Nakon korištenja, sve stvari se sortiraju po korpama. Koja se prva napuni, tu perem. Ne može biti jednostavnije i lakše.

5) Ne kuham svakog dana

Ako vam predstavlja opterećenje, ako više vremena provodite u kuhinji nego sa djecom -  vrijeme je da malo odahnete. Vašoj djeci ništa neće smetati da jedan dan pojedu sendviče za kasni ručak, a vama će značiti da se malo odmorite od kuhinje i budete sa djecom. A i sami znate da ručak koji napravite reda radi i bez imalo volje niko neće jesti.

6) U devet u krevet

Nije potrebno objašnjavati. Ako su djeca u 9 u krevetu, to znači da možete da započnete vaše samostalne aktivnosti, bilo unutra ili napolju. Kada su bebe još male i dok sisaju, to znači da sam slobodna do ponoći i tako planiram svoje aktivnosti. Nekad ugovorim druženje i blizu naše zgrade, pa mogu da “skoknem”, podojim bebu i vratim se na druženje.

7) Dojim

Obrok za bebu je uvijek pripremljen, uvijek dostupan, idealne je temerature i hranljivosti. Jedino što je u ovoj jednačini potrebno su mama i beba. I njihova volja da idu gdje god su naumile. Može i Putospektiva.


8) Nosim svoju bebu

Beba je u nosiljci ili marami, a ja nastavljam sve svoje aktivnosti koje sam isplanirala. Beba je zadovoljna jer je blizu mene i obrok joj je praktično ispred nosa, a ja sam zadovoljna jer imam slobodne dvije ruke i slobodan dan. (bitno je koristiti kvalitetnu nosiljku ili maramu, a ne jeftine kengure koji se masovno prodaju i ne pružaju odgovarajuću potporu bebi. Više informacija u vezi pravilnog nošenja beba i dece možete pronaći u facebook grupi “Nošenje djece – Babywearing”)

9) Imam mašinu za pranje sudova

Ne postoji ni jedan izgovor zašto ne biste kupili mašinu za pranje sudova. Novac nije izgovor jer više vode, struje i praška potrošite na ručno pranje nego mašinsko. Mašina je must have ove godine i narednih 150 godina. Nakon toga možda ne bude standardnih tanjira kakve mi znamo već nekih biorazgradivih.

10) Vozim

Iako nije nemoguće organizovati se bez kola, mnogo je praktičnije. Ja bih uvela obavezno polaganje vozačkog ispita prije trudnoće jer je neophodno da majka zna da vozi. Ne mora da koristi to znanje, ali mora ga ima. A kad je beba već tu, vrijeme je za menjanje lokacija, parkova, druženja i istraživanje okoline.

11) Malo spavam

A kako i kada inače mislite da nastaju ovi tekstovi? U tru ujutru, dok se spremam za spavanje. Znam, nije baš najbolje i ne bi trebalo hvaliti se time, ali 5-6h spavanja je sasvim dovoljno za normalno funkcionisanje. Uostalom, taman imate izgovor za vašu super novu kolekciju naočala za sunce kojim pokrivate podočnjake :).

12) Ne gledam TV

Život je krarak da bi ga proveli u gledanju sadržaja koji nam neko drugi servira. Facebook je dovoljan :D.

Ako bih se borila na takmičenju najvećih i najpožrtvovanijih majki  – izgubila bih. Ali mislim da bih se dobro kotirala na takmičenju sretnih majki. Jer, kako ono bješe kažu – sretna mama – sretna beba. A i cijela porodica.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos