fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebamama

Piše: CaraDara

Koliko puta ste čekale muža sa ručkom i osmjehom kad dolazi s posla računajući da će on kad jede jedva dočekati da se dočepa svog djeteta i dozvoliti vama da se odmorite? Mislim, retoričko pitanje. Ni upitnik ne treba. Često se dešava sljedeće:

On dolazi s posla, pomazi dijete na brzaka i sjeda za serviran sto dok se vi borite sa djetetom dok pater familias jede. A onda? Onda on kaže da ide da odmori pošto je radio i upravo došao sa posla.

Ma nemoj! A ja sam na godišnjem!

Koliko vas misli da ne radi ništa dok ste na porodiljskom? Ako ne mislite vi, pola vašeg okruženja misli i ne daj Bože ako ste mekana srca, eto i vašeg novog uvjerenja.

E, pa, drage moje, da, ne radimo ništa osim: neredovnog spavanja zbog dojenja, buđenja minimum jednom, ustajanja u cik zore kad se i dijete probudi,  presvlačenja, hranjenja, sklanjanja, zabavljanja, pranja veša (da, mašina to radi, a ostalo moramo mi), peglanja veša, slaganja veša, pranja veša (jeste ovo je drugi put, jer često bude više od jedne mašine dnevno), igranja sa djetetom, kupovine poklona za rođendane, organizovanja rođendana, sklanjanja, čišćenja, hranjenja, presvlačenja, bivanja ljubaznom kad nam i nije do toga jer beba znači sreću i samo sreću koja se mora ogledati 24h dnevno, organizovanja i primanja posjeta, pamćenja svega i svačega jer smo mi kod kuće a on poslu…i tako. 

Ne radimo ništa već samo zanovijetamo i brojimo. Mi smo hodajući podsjetnici za sve fino i za sve što treba. Kako su nekad žene odgajale djecu bez svih ovih pogodnosti koje mi danas imamo (kao da ih treba oduzeti da bi se račnalo da nešto radimo)?  Ne znam kako i divim im se. Znam da je to bilo drugo vrijeme i ta priča bi držala vodu samo kad bi naše delije išle sa konjima i sjekirom u šumu po drva. 

Ja se samo pitam  ko će sve ovo “ništa” da radi kad porodiljsko završi? Beba sama, garant.

NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovom tekstu su stavovi mame koja je napisala priču i ne odražavaju stavove portala svezabebe.ba.prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos