fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

vakcinisanje

Piše: Mama Dajana

Danas je već drugi dan kako beba „kasni“. U međuvremenu sam imala par jakih  kontrakcija, koje su potrajale kratko i opet se stanje stišalo. U biti, nakon tuširanja, osjetila sam veliko grčenje stomaka, bolove u donjem dijelu trbuha koji su se javljali svakih 5, 10, 20 min. i tako sat vremena.

Baš kad sam pomislila da ću krenuti za bolnicu, stanje se stišalo. Čini mi se lažne/pripremne kontrakcije. To vrijeme sam provela hodajući po kući u krug, tako da sam na kraju legla i zaspala, ili se onesvijestila od hodanja, nisam sigurna. 

Danas sam već odlučila pametno iskoristiti dan, te posjetila gradsku knjižnjicu i pronašla dobro knjigu o obitelji: „Sedam navika uspješnih obitelji“, koju sam već jednom pročitala, ali čini mi se nekada davno, prije nego sam se udala, pa sam je opet uzela, jer mislim sad će mi biti korisnija, a i sada je mogu provesti u praksu. Nakon ručka i pranja suđa prionula sam na čitanje. 

Još jedna stvar mi je danas zaokupljala misli. Riječ je o vakcinaciji moje bebe. Pokušala sam dobiti informacije o zakonski obveznim vakcinama i educirati se koja je za što. Čuj zakonski obvezne, kako netko može dati vakcinu mome djetetu bez moga znanja, odobravanja.

Prema programu obavezne imunizacije, čiji je cilj pružiti najbolju zaštitu djetetu od zaraznih bolesti protiv kojih postoji vakcina, svaki roditelj je obavezan omogućiti djetetu da tu vakcinu i primi, što znači odvesti ga ljekaru koji je, opet, obavezan (nakon što pregledom utvrdi da ne postoje smetnje za primanje vakcine) vakcinisati dijete i to evidentirati u medicinsku dokumentaciju. Pri tome, ljekar će roditelju dati savjet šta uraditi u slučaju eventualnih nuspojava i zakazati vrijeme primanja sljedeće doze vakcine. 

prvi-dan-beba

Novorođenče odmah po porodu obavezno je primiti BSG i vakcinu protiv hepatisisa B, jer su podložnija razvijanju hroničnih hepatisisa. Što je dijete mlađe veće su šanse da se zarazi ovim virusom te da se razviju brojne komplikacije. Nakon svih vakcina do dobi od 6 mjeseci dijete je otpuno zaštićeno od bolesti protiv kojih, zbog nezrelosti imunološkog sistema, nije u stanju pružiti odgovarajući imuni odgovor, a do tada nestaju i cirkulirajuća protutijela majke. 

Malo sam skeptična po pitanju toga, mislim...tko snosi posljedice u slučaju komplikacija; država, proizvođač ili netko treći?! Rado bih izabrala opciju bez vakcinacije, skeptična sam. Do 18 godine zakonski je obavezno 12 ili više vakcinacija (meni malo previše). Uh, razmislit ću! 

Što se tiče stanja moga tijela, osjetim pritisak i blage bolove u donjem dijelu leđa istomaka, sve to uz povremene kontakcije. Čini se ništa veliko. 

Neprestano u glavi smišljam scenarije kako će taj dan izgledati, kako ću se ponašati, hoće li mnogo boljeti, tko će me i kako poroditi. Znam da želim da uz sve to uživam, da upijem trenutak do posljednjeg daha, da dam sve od sebe jer znam da činim nešto nevjerojatno, nekome poklanjam život, priliku da upozna ovaj čarobni svijet, da živi, voli, smije se i nada.

Znam da neću dopustiti strahu da dominira tim danom, jer nikada se više neće ponoviti, a ja ga želim dostojno proživjeti i uživati. A i vi kroz ovo sve sa mnom. Pa neka nam je sretno!

NAPOMENA: Stavovi izraženi u ovom tekstu su stavovi mame koja je napisala priču i ne odražavaju stavove portala svezabebe.ba.



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos