fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

samostalna-igra

Iako je druženje i igra sa odraslima ključno za djetetov razvoj, samostalna igra beba i djece je od iznimne važnosti. Samostalna igra djetetu pruža niz prilika za učenje: beba može sama istraživati svoju okolinu kako njoj odgovara, postaje samostalna, uči da usmjerava svoju pažnju na ono što je zanima i uči iz svojih grešaka.

Ono što je najvažnije za samostalnu igru jeste da poboljšava samopouzdanje djeteta, a to je zaista jedna od ključnih osobina za razvoj.

- Dijete sebe počinje shvatati kao pojedinca po prvi put sa osam mjeseci a samostalna igra upravo pomaže u jačanju djetetovog identiteta - ističe Claire Lerner, specijalista za dječiji razvoj u organizaciji "Zero to Three" iz Washingtona.

Naravno, ako je dijete sretno u samostalnoj igri, to mnogo znači i za roditelje. Samostalna igra omogućava mamama da obave kućanske poslove ili da se jednostavno odmore :)

Prvi koraci ka samostalnoj igri

Samostalna igra ne znači ostaviti bebu samu u sobi da se igra. Važno je djetetu pokazati kako da se samostalno igra i probuditi interes za to. Međutim, morate imati na umu djetetovu dob i njegovu fazu razvoja.

Kako dijete raste, njegova sposobnost da se samostalno igra se povećava. Na primjer, beba sa šest mjeseci se može samostalno igrati samo 5 minuta dok beba sa godinu dana već 15 minuta, beba sa osamnaest mjeseci 15-20 minuta a dijete sa dvije godine oko pola sata.

Temperament vašeg djeteta je također važan faktor u uvođenju samostalne igre i na to morate obratiti pažnju.

igra-beba-6m

Par savjeta :)

Kako biste ohrabrili dijete da se samostalno igra, pripremite teren. U početku je važno da dijete naviknete da bude samo i da se u tom periodu zainteresira za nešto drugo pored vas. Bebu možete staviti u igraonicu ili mjesto gdje je sigurno za igru u vašem domu, donesite omiljene igračke i počnite se igrati sa njim/njom. Nakon što se beba zaigra, lagano se udaljite od nje.

Naravno, bebe mlađe od godinu dana ne biste trebali ostavljati same već je dovoljno da se malo udaljite od nje. Veoma je važno da uvijek pohvalite svoje dijete kada se samostalno igra jer na taj način djetetu dajete podršku i sigurnost u tome što radi.

Kako beba bude rasla, možete je pokušati da ostavite u drugoj sobi da se igra ali je sa vremena na vrijeme obilazite i naravno, pohvalite!

Šta ako beba ne želi da se sama igra?

Mnoge bebe u početku se teško navikavaju na odsustvo svojih roditelja, pa čak i na nekoliko sekundi. Nekim bebama je samostalna igra nešto sasvim prirodno. Uvijek je važno prilagođavati se vašem djetetu i osjetiti njegove potrebe.

Ako se vašoj bebi ne sviđa da ostane sama, igrajte se s njom pa se udaljite na samo par sekundi. Zatim se ponovo vratite i nastavite se igrati. Nastavite ovim tempom nekoliko dana kako biste bebici dali do znanja da ćete se vratiti i nastaviti igrati iako budete odsutni na kratko.

Vremenom će bebici postati zanimljivo da se sama igra :)

Naravno, vrijeme u kojem se kvalitetno igrate sa svojim djetetom je najvažnije i koncept samostalne igre bi samo trebao biti jedan dodatak koji podstiče djetetove vještine, inteligenciju i razvoj.