facebook twitter youtube pinterest instagram

igra-godina-dana

Tokom četvrtog tromjesečja, memorija vaše bebe se povećava što znači da beba može tražiti određene igračke sa kojima se već igrala ili da zna ako nešto nedostaje u sobi u kojoj se igra.

Beba sada počinje kreirati sliku o svijetu koje je okružuje i razumije svoje mjesto u njemu. Većina beba počinje puzati u ovom periodu ali naravno to je sve individualno a neke bebe i preskoče fazu puzanja!

Radoznala beba

Bebica postaje radoznala za sve što se nalazi u njenom okruženju a uglavnom joj pažnju privlače vaše stvari (tuđe je uvijek slađe). Bebi su zvukovi još uvijek interesantni a to možete iskoristiti da se igrate plišanim životinjicama koje puštaju zvukove.

Slikovnice sa fotografijama u boji su također interesantne a beba već sada može sama da okreće stranice. Igra sa kutijama je još uvijek zanimljiva kao i igračke sa različitim bojama koje puštaju zvukove i muziku.

Početak malih koraka

Od jedanaestog mjeseca, većina beba pokušava da hoda pridržavajući se uz namještaj ili zid. Kako se beba više kreće, počinje dohvatati određene stvari koje ne bi trebalo. Kreirajte prostor za igranje u kojem se neće nalaziti predmeti sa kojim se beba ne bi smjela igrati.

Pokušajte prilagoditi raspored u vašem domu za bebu kako je ne biste stalno opominjali i govorili "nemoj to dirati" i uklonite sve opasne predmete.

Čitanje i pjevanje kao izvor zabave

U ovom periodu možete bebu početi ohrabrivati da zajedno prati slikovnicu sa vama, pokazujući joj predmete/životinje koji se nalaze u slikovnici. Pokušajte stimulisati bebu da imitira određene zvukove životinja, naravno, ako joj je to interesantno. Pjevušite svojoj bebi omiljene dječije pjesmice iz vašeg djetinjstva i učite je da pješće ručicama.

Već nakon prvog rođendana, beba jasnije pokazuje šta voli a šta ne voli. Većina djevojčica se voli igrati sa lutkama a dječaci sa autima ali nemojte se iznenaditi ako se i djevojčice poigraju sa automobilima, to je sve dječija igraprirodan porod2016